Videospeler inladen...

Annelies Beck: "De Brazilianen kijken uit naar een sterke man en Bolsonaro straalt dat uit"

Wordt Jair Bolsonaro zondag de nieuwe president van Brazilië? Hij doet het uitstekend in de peilingen in vergelijking met Fernando Haddad, de kandidaat van de linkse Arbeiderspartij. Bolsonaro is een extreemrechtse populist met wortels in het leger, die zich aan de Brazilianen presenteert als het enige alternatief voor het corrupte politieke establishment. VRT-journalist Annelies Beck analyseert de situatie vanuit Brazilië. 

Dé thema's van de verkiezingen in Brazilië: geweld en onveiligheid. "Er is dan ook echt een veiligheidsprobleem. Er wordt weer meer geschoten in favela's tussen drugsbendes en politie. En er is dat ontstellende cijfer van 65.000 geregistreerde moorden vorig jaar", schetst VRT-journalist Annelies Beck vanuit de Braziliaanse stad Rio de Janeiro.

"Mensen kijken uit naar een sterke man die daar paal en perk aan kan stellen en Bolsonaro - met zijn militaire achtergrond en "law and order"-retoriek - straalt dat uit." Bovendien heerst bij een belangrijk deel van de bevolking het gevoel dat de regerende Arbeiderspartij het volk in de steek heeft gelaten de voorbije jaren, denk maar aan een groot corruptieschandaal waar de partij een aandeel in had.

Er zijn ook mensen in de favela die zich niet aangesproken voelen door Bolsonaro. "Het gaat dan vaker om jonge mensen, gekleurd, vrouw of holebi. Die zijn bang want Bolsonaro heeft al heel veel uitspraken laten optekenen uit zijn mond die seksistisch en racistisch zijn. Sommige mensen maken zich zorgen dat de aanhangers van Bolsonaro of anderen zich gelegitimeerd zouden kunnen voelen om geweld te plegen op minderheden", weet Annelies Beck.

"Brazilianen hebben hun geloof in politiek en democratie verloren"

Brazilië wordt de laatste jaren - na een tijd van economische boom - geconfronteerd met een recessie, meer geweld en politieke corruptie. Volgens Annelies Beck hebben de Brazilianen daardoor hun geloof in politiek en de democratie verloren. "Je zou kunnen zeggen dat op dit moment de Brazilianen voor de vraag staan hoe diep de democratie al geworteld is in de Braziliaanse maatschappij, hoe stevig de democratische instellingen zijn."

Stel dat Bolsonaro zondag de nieuwe president wordt, wat mogen we verwachten? "Als hij gaat regeren, dan zal hij een coalitie moeten samenstellen en zo misschien water bij de wijn moeten doen", aldus Beck. "Bolsonaro blijft wel hameren op het feit dat de politie moet kunnen schieten voor ze vragen stelt aan criminelen. Hij is ook voor vrijer wapenbezit. Maar hij spreekt zichzelf soms ook tegen: het Amazonewoud wil hij weer toegankelijk maken voor ontginners en hij zei dat hij Brazilië wou terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Maar daar is hij deze week op teruggekomen."

"Als hij het wordt, zullen we moeten zien hoe heet de soep gegeten wordt en of er ingebouwde buffers zijn die hem misschien enigszins zullen inperken", besluit Annelies Beck vanuit Brazilië.

Bekijk hieronder de reportage in "Terzake" van Annelies Beck:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen