Antwerpse wint prijs voor ecologische wasmachinefilter

Vanmorgen hadden we straffe jongedame op bezoek in Start Je Dag. Laure Herweyers won de Ecodesign Award voor een ecologische wasmachinefilter. De wedstrijd voor studenten wordt georganiseerd door OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. 

Microplasticvezels tegenhouden

Ze ontwikkelde de filter om microplasticvezels tegen te houden. Als synthetische kledij gewassen wordt, komen er microplasticvezels vrij. Die vezels worden op dit moment niet genoeg tegengehouden door de waterzuiveringsinstallaties en komen zo in de oceanen terecht. 

Veel vezels

"Ik heb zelf testen gedaan en dan hebben we toch een 17-tal wasbeurten gedaan voor dat de filter echt vol zat en dan kon je veel vezels zien liggen. Maar al van de eerste wasbeurten kan je al vezels zien en dat gaat echt over veel", zegt Laure.

Kopen

De filter moet nu nog verder getest en ontwikkeld worden. Je kan 'm dus nog niet in de winkel kopen.
 

FIBIO

Meest gelezen