2018 Invision

Caitlyn Jenner: "Ik moet van mijn fouten leren, ik steun Trump niet"

Caitlyn Jenner, realityster en een van de meest bekende transgenders in de Verenigde Staten, trekt haar steun voor de Amerikaanse president Donald Trump in. Ze heeft spijt dat ze voor hem heeft gestemd in 2016. Jenner hoopte dat Trump veel meer zou doen voor de LGBT-gemeenschap, maar "de realiteit is dat hij ons meedogenloos aanvalt" en "ons als pionnen in een politiek spel gebruikt".

Caitlyn Jenner (68) ging tot drie jaar geleden door het leven als Bruce Jenner, Olympisch kampioen op de tienkamp en vader van de Amerikaanse celebrity-familie Kardashian. In 2015 maakte Jenner haar transitie bekend. Bij de presidentsverkiezingen in 2016 sprak ze openlijk haar steun uit voor Donald Trump, ondanks kritiek van de LGBT (lesbian, gay, bisexual and transgender)-gemeenschap in de VS.

In een opiniestuk in The Washington Post komt Jenner op die keuze terug. Ze had gehoopt om met Trump en Republikeinse beleidsmakers samen te kunnen werken om transgenders te steunen, "maar helaas heb ik mij vergist. De realiteit is dat de transgemeenschap voortdurend wordt aangevallen door deze president".

"Hij negeert onze menselijkheid. Hij beledigt onze waardigheid. Hij heeft van transgenders politieke pionnen gemaakt die hij gebruikt om de controverse over ons nog op te kloppen, in een poging om de meest rechtse vleugel van zijn partij voor zich te winnen", schrijft Jenner.

Ik kan niet achter iemand staan die tegen onze gemeenschap werkt. Ik steun Trump niet. Ik moet van mijn fouten leren en weer doorgaan

Caitlyn Jenner

Caitlyn Jenner: "Diep persoonlijk gekwetst"

Een artikel in The New York Times vorige week lijkt de druppel te zijn geweest. De regering werkt aan een heel strikte definitie over wat "geslacht" is: een biologische, onveranderlijke eigenschap die bepaald wordt door de geslachtsorganen bij de geboorte, ofwel man, ofwel vrouw dus.

Het geslacht op het geboortecertificaat is onherroepelijk en onveranderlijk, tenzij er een genetisch tegenbewijs geleverd kan worden. Dat komt de facto neer op het schrappen van de erkenning van de naar schatting 1,4 miljoen Amerikanen die zich identificeren met een ander geslacht dan dat waarmee ze geboren zijn.

"Het is onaanvaardbaar, het is verontrustend, en het heeft mij diep persoonlijk gekwetst. Ik kan niet achter iemand staan die tegen onze gemeenschap werkt. Ik steun Trump niet. Ik moet van mijn fouten leren en weer doorgaan."

Eerder heeft Trump ook al nieuwe richtlijnen voor transgenders in het leger en genderneutrale toiletten willen terugdraaien. Jenner zei toen dat ze "erg van streek was", maar dat ze nog geen spijt had van haar stem op de president.

Meest gelezen