Huis in Lembeke al voor de 15e keer geramd door auto: "Alles is kapot en bedolven onder het steengruis"

Voor de vijftiende keer heeft een auto de gevel van een huis in Lembeke, in Oost-Vlaanderen, geramd. De schade is groot. "Alles is kapot en bedolven onder het steengruis. Oude bezittingen van grootouders zijn onvindbaar", getuigt bewoner Carlos De Sutter. 

Over pech kan Carlos De Sutter uit het Oost-Vlaamse dorpje Lembeke meespreken. Al meer dan 10 keer boorde een auto zich in zijn gevel, en nu was het weer zover. Maar deze keer is de schade een pak groter dan de vorige keren.  

"Ik wist eerst niet wat er gebeurde", vertelt De Sutter. "Ik was op het gemak een boterham aan het eten toen ik ineens heel wat knallen hoorde en er stenen op mijn schouders terechtkwamen." Als bij wonder geraakten hij en zijn vrouw niet gewond. De Sutter dacht eerst dat het om een gasontploffing ging. "Ik kon niks zien. Mijn huis zag zwart van het stof." Eenmaal het stof ging liggen, zag hij de auto en de geknelde chauffeur. "Alles is kapot en bedolven onder het steengruis. Oude bezittingen van grootouders zijn onvindbaar."

Alles is kapot en bedolven onder het steengruis. Oude bezittingen van grootouders zijn onvindbaar

Carlos De Sutter

De man had nog niet zo lang geleden renovatiewerken aan zijn huis laten uitvoeren, omdat zijn vrouw - die aan Parkinson lijdt - de trap niet meer opkon."Het hele gedeelte dat voor haar diende, is kapot", vertelt hij. "Ze moet nu zes maanden in het ziekenhuis blijven." 

Maatregelen?

In een reactie van burgemeester Filip Gijssels (Samen) in het Nieuwsblad, blijkt dat de gemeente wel al enige actie had ondernomen en het kruispunt na het vorige ongeval grondig had aangepakt. "De zichtbaarheid op die plaats is aangepakt." Waar voorheen de oude frituur stond, is er nu een grasperkje, zodat men het verkeer door de dorpskern van verder ziet aankomen. Ook werd de voorrangsregeling op het punt aangepast."

Het wordt tijd dat ze de handen uit de mouwen steken, zodat er geen zestiende keer komt

Carlos De Sutter

De oorzaak van het ongeval is volgens De Sutter te wijten aan overdreven snelheid. Keer op keer ondernam de man actie om zijn huis veiliger te maken. Zo heeft hij verschillende keren aan de gemeente gevraagd om er betonnen muurtjes of paaltjes te plaatsen. "Volgens de gemeente was dat echter een materie voor de provincie, maar hoe moeilijk kan het zijn om paaltjes te plaatsen voor een huis? Het wordt tijd dat ze de handen uit de mouwen steken, zodat er geen zestiende keer komt."

kasto80

Meest gelezen