Videospeler inladen...

Hoe lang mag iemand met borstkanker ziek zijn? De Block wil richtlijnen vastleggen 

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat voor acht aandoeningen onderzoeken hoelang werknemers niet kunnen werken. Het gaat bijvoorbeeld om borstkanker, burn-outs en lage rugpijn. Maar volgens Domus Medica is het helemaal niet zo eenvoudig om een richtlijn op te stellen. "Vooral voor borstkanker is dat moeilijk", zegt de voorzitter. De patiëntenvereniging maakt zich zorgen dat mensen die over de termijn gaan hun uitkering kunnen verliezen. 

Minister Maggie De Block (Open VLD) laat voor acht aandoeningen richtlijnen vastleggen die bepalen hoe lang u niet kan werken. Het gaat om borstkanker, burn-out, lage rugpijn, bepaalde spierproblemen, een infarct, en operaties na een beknelling van een polszenuw en knieprothesen. Volgens de minister schrijven artsen nu te uiteenlopende termijnen voor bij die aandoeningen.

Tijdens het onderzoek zullen ook artsen zelf hun mening kunnen geven. Maar volgens huisartsenvereniging Domus Medica is het helemaal niet eenvoudig om zulke richtlijnen vast te leggen. "Wij zijn zeker bereid om mee te werken. We denken ook dat een richtlijn wel een hulpmiddel kan zijn", zegt voorzitter Roel Van Giel. "Alleen vragen we ons af of het voor bepaalde ziektes, zoals borstkanker, wel mogelijk is om een richtlijn vast te leggen."

Hoe groot is de tumor, zijn er uitzaaiingen, welke therapie moet de patiënt volgen? We hebben toch wat vragen bij een richtlijn hier.

Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica

Bij borstkanker verschillen patiënten sterk onderling. Vooral in het beginstadium zijn er grote verschillen. "Hoe groot is de tumor, zijn er uitzaaiingen, welke therapie moet de patiënt volgen? We hebben toch wat vragen bij een richtlijn hier", zegt Van Giel.

De Block sluit niet uit dat er helemaal geen richtlijn komt voor borstkanker. "Als het onmogelijk is om een richtlijn te maken omdat de patiënten te veel verschillen, zoals bijvoorbeeld bij borstkanker, dan zullen we daaruit onze conclusies trekken", zegt de minister. 

"Besparingsoperatie"

Ook het Vlaams Patiëntenplatform is bezorgd om het onderzoek. Het platform vreest dat patiënten hierdoor hun uitkering kunnen verliezen, als ze langer ziek zijn dan de voorgeschreven termijn: "Als die richtlijn zegt: 'je mag maar zo lang ziek zijn', wat gebeurt er dan met mensen die langer ziek zijn? Verliezen zij dan hun uitkering?", vraagt Ilse Weeghmans van het Patiëntenplatform. Zulke patiënten"dreigen als profiteurs bestempeld te worden."

Wat gebeurt er dan met mensen die langer ziek zijn? Verliezen zij dan hun uitkering?

Ilse Weeghmans, directrice van het Vlaams Patiëntenplatform

Het platform vreest dat deze maatregel een besparingsoperatie is. "Het is belangrijk dat patiënten op hun eigen tempo kunnen herstellen en niet onder druk worden gezet", reageert Ilse Weeghmans, directrice van het Vlaams Patiëntenplatform.

Minister De Block wil de resultaten nog tijdens deze legislatuur, maar de richtlijnen worden pas door de volgende regering echt ingevoerd. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen