Dirigent Dirk Brossé vervangt zieke John Williams (86) in Londen

In de Royal Albert Hall, één van de meest prestigieuze concertzalen ter wereld, wordt vanavond filmcomponist John Williams geëerd. Dat gebeurt niet, zoals eerder gepland, met een concert dat Williams zelf dirigeert. De man werd eerder deze week onwel en ligt in het ziekenhuis. Hij vroeg de Gentse Dirk Brossé om hem te vervangen. Hij zal er het London Symphony Orchestra leiden. Het orkest brengt, uiteraard, de bekendste filmcomposities van Williams (Jaws, E.T., Star Wars…) Er zijn 5.000 tickets verkocht voor de show.

Brossé is vereerd dat Williams aan hem dacht, vertelt hij in een interview bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Maar in de eerste plaats was hij bezorgd: “Het was schrikken dat John onwel was geworden. Ik ken hem heel goed, het is echt een vriend. Hij is mentaal nog altijd even fris als een 25-jarige, maar hij is boven de tachtig en het lichaam wil niet altijd meer mee natuurlijk”.

"Dat doet iets met een mens"

Williams wees Brossé aan als enige mogelijk vervanger om het concert te dirigeren. “John kent tientallen, misschien zelfs honderden dirigenten die hem zouden kunnen vervangen. Dat hij dan echt mij uitkiest, is natuurlijk écht een eer. Maar ik zou het – met de hand op mijn hart -  liever hebben dat John hier vanavond zelf het concert zou kunnen leiden. Dan zou ik in de zaal zitten en zou ik kunnen genieten. Op de receptie achteraf zou ik hem in de armen vallen en feliciteren. Maar goed, je hebt niet alles zelf in de hand”.

Vertrouwd met het werk van Williams

Brossé is erg vertrouwd met het werk van Williams en dirigeerde al eerder voor hem. “Tien jaar geleden heb ik een concertreeks gedaan rond de muziek uit Star Wars. John had me gevraagd of ik muziekdirecteur en dirigent wilde zijn van een wereldtournee. Ik zei natuurlijk ‘ja’ zonder dat ik wist over hoeveel concerten het eigenlijk ging. Toen ik naar de première in Los Angeles in de VS ging, bleek dat het meer dan 180 concerten zouden worden over een periode van drie jaar. We hebben uiteindelijk meer dan 650.000 mensen bereikt met die show, overal ter wereld, het was echt een geweldige ervaring”.

Top drie van de wereld

Ook voor de muzikanten van het London Symphony Orchestra is Brossé geen onbekende. Hij werkt al zo’n twintig jaar af en toe met hen samen. “Ik heb natuurlijk in de eerste plaats een heel goede band met Belgische orkesten, maar ik besloot 30 jaar geleden ook al om buitenlandse avonturen aan te gaan en dat is ook gelukt. Ik ben intussen al bij meer dan 100 orkesten uit alle uithoeken van de wereld gastdirigent geweest, ook bij het London Symphony Orchestra.

Ze behoren, wat mij betreft, tot de top drie van de wereld. Er is, door onze samenwerkingen, een echte vertrouwens- en vriendschapsband ontstaan.” En dat blijkt ook uit de reactie van de muzikanten als ze te horen krijgen dat Williams vervangen wordt door Brossé. “Eerst sloeg het nieuws in als een bom, iedereen was ontgoocheld. Maar toen mijn naam viel, brak er onder de muzikanten spontaan applaus uit. Dat doet echt wel iets met een mens.”