"Embrace", een kunstwerk over de vriendschap van een telg uit een nazi-familie met een joods slachtoffer

In Ganshoren, niet ver van de basiliek van Koekelberg, is het  monumentale beeldhouwwerk "Embrace" van Koenraad Tinel onthuld. Het werk kwam er op initiatief van cultureel centrum De Zeyp. De onthulling gebeurde in aanwezigheid van kunstenaar Koenraad Tinel en van zijn goede vriend Simon Gronowski. Ook auteur David Van Reybroeck en gewezen politicus Herman Van Rompuy waren er. Het verhaal van de vriendschap tussen Tinel en Gronowski is opmerkelijk. Het werk staat in de openbare ruimte op en plek waar veel mensen voorbij komen, ook jongeren.  

"Embrace" verwijst direct naar de Tweede Wereldoorlog. De stalen sculptuur stelt een moeder voor die haar kind afstaat, of kwijt raakt, in elk geval op het ogenblik dat ze haar zoon of dochter voor het laatst ziet. Een authentiek stuk treinspoor van het traject Mechelen-Duitsland ligt in het verlengde van het beeld.

De band met de deportaties en de uitroeiingskampen is duidelijk. Kunstenaar Tinel (°1934) en de joodse advokaat Gronowski (°1931) hebben een zwaar oorlogsverleden, maar aan de andere kant van het spectrum. Later werden ze spitsbroeders. 

Birkenau en Dossin

Simon Gronowski was 11 in 1943 toen hij uit de enige trein sprong die door het verzet werd tegengehouden. De trein van het 20ste konvooi reed van de Dossinkazerne naar Auschwitz-Birkenau. Zijn moeder en zus konden niet ontsnappen en stierven in het kamp. Over zijn ervaringen schreef hij "L'enfant du 20ième convoi" dat ook als beeldverhaal bestaat onder de titel "Simon, le petit évadé".

"Embrace" toont als het ware het ogenblik toen Simon uit de trein sprong en zijn moeder een laatste glimp van hem opving. Na de oorlog overleed zijn vader van verdriet.  Veel later gaf een jonge jood hem de raad om kunstenaar Koenraad Tinel op te zoeken. 

Die Tinel komt uit een gitzwart nest. Zijn vader bewonderde Hitler en spoorde zijn zonen aan om te collaboreren. Twee oudere broers van Koenraad droegen het SS-uniform, de een als oostfronter, de andere als bewaker, uitgerekend in de Dossinkazerne. 

In 2012 ontmoeten Tinel en Gronowski elkaar. Onmiddellijk klikt het en de 2 worden dikke vrienden, ze noemen elkaar zelfs broers. Samen schrijven ze het boek "Eindelijk bevrijd. Geen schuld, geen slachtoffer". 

Hieronder ziet u Simon Gronowski op bezoek in de kelders van een voormalige Gestapo-hoofdkwartier aan de Louisalaan in Brussel in De Afspraak op Canvas in 2016. 

Videospeler inladen...

In 2013 heeft Koenraad Tinel het in zijn atelier en tuin over zijn fascinatie voor begraafplaatsen, en over zijn tekeningen bij "Verhalen van het Pajottenland".  

Videospeler inladen...

Meest gelezen