Nicolas Maeterlinck

Gentse coalitiegesprekken gaan volgende week echt van start

In Gent beginnen het kartel SP.A-Groen, Open VLD en CD&V vanaf volgende week dinsdag te onderhandelen over een nieuw bestuursakkoord. Dat is beslist na overleg tussen Filip Watteeuw (SP.A-Groen) en Open VLD-lijsttrekker Mathias De Clercq. De gesprekken zullen in de luwte plaatsvinden, op een geheime locatie. 

Open VLD was naar verluidt al een tijdje vragende partij om zo snel mogelijk inhoudelijke gesprekken op te starten en heeft intussen de violen gelijkgestemd met CD&V, dat zich aan de Gentse liberalen heeft vastgeklonken.

Gent bevindt zich sinds 14 oktober in een politieke impasse. Als absolute stemmenkampioen heeft De Clercq de burgemeesterssjerp geclaimd, hoewel het kartel SP.A-Groen nog altijd de grootste politieke formatie van de Arteveldestad is. Intussen heeft het kartel Watteeuw naar voren geschoven als kandidaat-burgemeester. Over dat burgemeesterschap staan SP.A-Groen enerzijds en Open VLD en CD&V anderzijds nog altijd lijnrecht tegenover elkaar.

Aangezien De Clercq op 14 oktober al de sjerp heeft geclaimd, wordt het voor hem moeilijk om er weer afstand van te doen. Anderzijds rust er een last op de schouders van Watteeuw om een tweede burgemeesterssjerp voor Groen binnen te halen, als kers op de taart van de zogenoemde groene golf van 14 oktober.

Meest gelezen