Groen Merelbeke vraagt hertelling van de stemmen: "Vijf stemmen te kort voor extra zetel"

In de Oost-Vlaamse gemeente Merelbeke vraagt Groen een hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen. De partij haalde er 6 zetels, met 5 extra stemmen zouden dat er 7 geweest zijn. Maar volgens lijsttrekker Stefaan Van Hecke zijn er bij de telling fouten gebeurd die een impact kunnen hebben op het verkiezingsresultaat. 

Groen ging er in Merelbeke met bijna 6 procent op vooruit en werd zo de derde partij. "We hebben een zeer mooie uitslag behaald, we waren de grootste winnaar. Maar we missen een 7e zetel op 5 stemmen na, mogelijks zelfs minder", zegt Van Hecke.

Een nipt verschil dus. "En onze getuigen in de telbureaus hebben vastgesteld dat een en ander niet helemaal correct is verlopen", aldus de lijsttrekker van Groen. "Er zat bijvoorbeeld soms een verschil in het aantal stembiljetten dat geteld was in het stembureau en het aantal dat finaal in het telbureau is aangekomen, onverklaarbaar. Stemmen van een bepaald stembureau zijn pas ruim 2 uur later aangekomen op een telbureau in wat chaotische omstandigheden."

Op basis van extern juridisch advies gaat Groen daarom aan de Raad voor Verkiezingsbetwistingen een hertelling van de stemmen vragen. De partij dient daarvoor een grondig gemotiveerd verzoekschrift in bij de Raad die finaal gaat oordelen of er effectief een hertelling zal komen in Merelbeke.

In Merelbeke is er intussen wel al een nieuw bestuursakkoord gesloten, tussen Open VLD en CD&V. "Ik maak me weinig illusies dat een hertelling daar een impact op zou kunnen hebben. Onze vraag is er vooral om de stem van de kiezer een correcte vertaling te kunnen geven naar onze slagkracht vanuit de oppositie in de gemeenteraad van Merelbeke", besluit Stefaan Van Hecke.

Meest gelezen