Foto: EmDee (CC BY-SA 4.0)

Grootste lijst wordt buitenspel gezet in Kraainem

In Kraainem vormen de Lijst van de Burgemeester (LB+) en Kraainem-Unie samen de meerderheid voor de komende zes jaar. De twee partijen hebben nu een bestuursakkoord klaar. Daarmee zetten ze de lijst van Défi, MR en een aantal onafhankelijken (Défi+MR+Ind.) buitenspel. Bertrand Waucquez (Kraainem-Unie) wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester.

Eenheidslijst Open behaalde bij de verkiezingen in 2012 nog drie zetels. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar besloten twee Vlaamse partijen om samen op de Lijst van de Burgemeester te gaan staan. Onder hen ook gemeenteraadslid Luc Timmermans, hij wordt nu de voorzitter van de gemeenteraad. "Deze coalitie is historisch. Het is van in de jaren 70 geleden dat er nog Vlamingen in de meerderheid zaten in Kraainem. De laatste Vlaamse schepen was er wel nog in 2006, maar dan eentje vanuit de oppositie", aldus Timmermans.

Rechtstreeks verkozen

In tegenstelling tot alle andere gemeenten, wordt het schepencollege in faciliteitengemeenten rechtstreeks verkozen. De politici van Défi+MR+Ind. zitten dan wel niet in de nieuwe meerderheid, ze leveren wel drie schepenen.

Meest gelezen