Man met hamer probeert Magna Charta te stelen in Salisbury Cathedral

In de befaamde Salisbury Cathedral heeft een man geprobeerd om een exemplaar van de Magna Charta te stelen. Met een hamer sloeg hij een paar gaten in de vitrine waarin het historische document ligt. De politie kon hem arresteren. Van de Magna Charta zijn maar 4 kopieën overgebleven. De waarde van het document is onschatbaar. 

De Magna Charta is uitzonderlijk belangrijk. Het is noch min noch meer het begin van de democratie in het Verenigd Koninkrijk, een akkoord tusen de erg onpopulaire koning Jan Zonder Land en zijn leenmannen om een pril begin te maken van machtsdeling en overleg. Koning Jan werd wel zijn arm omgewrongen om zijn handtekening te plaatsen onder de tekst, geschreven door de aartsbisschop van Canterbury.    

Een man met een hamer...

De dief schakelde eerst het alarm uit en ging de vitrinekast dan te lijf met een hamer. Hij slaagde erin om een paar grote gaten te maken in het veiligheidsglas, maar die waren toch niet groot genoeg om het document mee te graaien. Bij het incident liep het kostbare papier geen schade op. Maar de Magna Charta is voor alle zekerheid weggenomen en naar een onbekende plaats gebracht. Wat de dief bezielde weten we niet, het document is zo goed als onverkoopbaar. 

Er bestaan nog 4 exemplaren van het kleinood, dat in 1215 getekend werd in Runnymede bij Windsor. In Salisbury rust de best bewaarde kopie, die daar nog maar 3 jaar wordt tentoongesteld. De Magna Charta is Unesco-werelderfgoed. De andere exemplaren bevinden zich in Lincoln Castle, de British Library en de kathedraal van Durham. In de vroege jaren 70 bestond er een brave folkgroep die Magna Charta heette. Salisbury Cathedral is volgens sommigen, gewezen premier Edward Heath onder meer, het mooiste gebouw ter wereld.  

Meest gelezen