Videospeler inladen...

Markante plekken: het voormalig Hotel Terminus in Oostende, stille getuige van de Belle Epoque

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Soms nieuw, soms eeuwen oud. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: Hotel Terminus in Oostende.

Ten tijde van de Belle Epoque, begin 20e eeuw, neemt het toerisme aan de Belgische kust een hoge vlucht. Eén van de stille getuigen van deze tijd is het voormalige Hotel Terminus Maritime aan het station in Oostende. 

Tot 1871 ligt het eindstation Oostende, op de spoorlijn vanuit Brussel, meer landinwaarts in Stene. Om beter aan te sluiten met de pakketbootverbindingen wordt de lijn in dat jaar doorgetrokken tot op de kaaien. De bouw van het huidige station start in 1907. Het oude wordt gesloopt en vervangen door een neoclassicistisch gebouw, ontworpen door de Gentse spoorwegarchitecten Otten en Seulen.

In de linkervleugel van het nieuwe gebouw is er een hotel-buffet en een postsorteercentrum. Het hotel wordt "Hotel Terminus Maritime" gedoopt, het eindpunt aan zee. In 1913 opent het complex de deuren. 

Het hotel is een groot succes. Treinen uit Centraal-Europa komen in die tijd vaak met veel vertraging aan, waardoor de reizigers de aansluiting met de boot naar Engeland missen. Nu kunnen ze in Hotel Terminus overnachten en de dag erna op de volgende boot stappen.

Door de jaren stijgt het aantal afvaarten en Hotel Terminus is niet meer rendabel. Het sluit de deuren in de jaren 60. Het restaurant blijft iets langer open, dat sluit pas in de jaren 70. Het postsorteercentrum in de meest linkse toren is in 1995 de laatste om de site te verlaten.

In 2007 geeft de NMBS het pand in erfpacht aan een projectontwikkelaar. Een deel van het gebouw wordt voorlopig ingenomen door de kantoren van Theater aan Zee. Het voormalige restaurant krijgt de naam "Club Terminus" en er vinden geregeld concerten plaats. Omdat de plannen van de ontwikkelaar op zich laten wachten, wordt de erfpachtovereenkomst in 2016 verbroken. 

Daarop zet de NMBS in 2017 het gebouw te koop. Stad Oostende toont interesse, en in de zomer van 2018 wisselt het hotel van eigenaar. Oostende wil het gebouw nu renoveren en er publieke functies in onderbrengen.

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen