AFP or licensors

Na doden in Gazastrook, volgen raketten op Israël. 

Nadat het protest van Palestijnen op de Gazastrook opnieuw uitmondde in dodelijk geweld, werden er vrijdagavond raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël. Volgens het Israëlische leger ging het om minstens tien tot twaalf raketten. Het zou gaan om de zwaarste aanval in maanden.

Het is niet bekend of de projectielen schade hebben aangericht of slachtoffers hebben gemaakt. Verschillende van de raketten konden onschadelijk worden gemaakt door de Israëlische luchtafweer, aldus het leger. De aanval werd nog niet opgeëist door een Palestijnse groepering.

De Palestijnen in de Gazastrook protesteren al maanden elke vrijdag tegen de Israëlische blokkade. Daarbij kwam het al herhaaldelijk tot dodelijk geweld. Vrijdag maakten de Palestijnse autoriteiten melding van vier dodelijke slachtoffers op de Gazastrook. Het gaat om jonge mannen, tussen 19 en 27 jaar, die werden doodgeschoten door Israëlische soldaten. Zo'n 180 demonstranten raakten gewond.

Egypte stuurde onderhandelaars naar het gebied, in een poging om te bemiddelen en een verdere escalatie van geweld tussen Hamas en Israël te vermijden.

Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook

AFP or licensors

Nadat de raketten vanuit de Gazastrook werden afgevuurd richting Israël, reageerde het Israëlische leger met luchtaanvallen. Daarbij werden volgens het leger stellingen van Hamas geviseerd, in de buurt van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Of er hierbij slachtoffers zijn gevallen, is niet duidelijk. Op beelden zijn duidelijk explosies te zien.

In de Gazastrook leven naar schatting twee miljoen Palestijnen. Er is amper stroom en drinkbaar water, de meeste inwoners zijn werkloos. Met de blokkade wil Israël het extremistische Hamas treffen, dat de Gazastrook bestuurt.

Meest gelezen