Plannen voor nieuwe bibliotheek in Strombeek-Bever op de helling

In Strombeek-Bever bij Grimbergen staan de plannen voor een nieuw gebouw voor het OCMW en de bibliotheek op losse schroeven. De bouwvergunning kan er alleen komen als er ook een ondergrondse parking wordt gebouwd. De plaats die de gemeente daarvoor op het oog had, is niet langer een optie.

Meerderheidspartijen CD&V, Open VLD en Groen werken al een aantal jaren aan een masterplan voor Strombeek. Het nieuwe gebouw voor het OCMW en de bibliotheek maakt daar deel van uit. "De gemeente kan de bouwvergunning enkel goedkeuren als we ook een parkeergelegenheid bouwen. Onder het gebouw zelf is dat om technische redenen niet haalbaar. Daarom dachten we aan een ondergrondse parking onder het Gemeenteplein", vertelt schepen Chris Selleslagh. Aquafin voert binnenkort rioleringswerken uit onder het Gemeenteplein. Zij willen niet wachten op de bouwplannen van de gemeente. "Ze hebben ons dan ook gisteren laten weten dat een ondergrondse parking geen optie meer is nadat zij daar bufferbekens hebben geïnstalleerd."

Hogere kostprijs

De gemeente moet dus op zoek naar een nieuwe plek voor de parking. "Het parkeerprobleem moeten we inderdaad oplossen, maar dat is geen reden om het project te herbekijken", vindt Jelle De Wilde, fractieleider van CD&V. "Er is nooit gezegd dat die parking alleen onder het Gemeenteplein kan komen. Er moeten nog andere plaatsen zijn waar je zoiets kan bouwen."

Los daarvan stellen Open VLD, N-VA en Vernieuwing zich ook vragen bij de kostprijs en de grootte van het project. De kostprijs zou 14,5 miljoen euro bedragen in plaats van de eerder geschatte 10 miljoen euro. "Open VLD heeft de afgelopen jaren nooit bezwaren gehad over de kostprijs of de omvang van het gebouw. Het is vreemd dat ze die nu plots wel hebben. Bij dit soort van projecten gaat de prijs altijd wat naar boven, dat is normaal." Open VLD is de enige coalitiepartner uit de huidige meerderheid die Grimbergen na januari verder gaat besturen. Zij vormen een nieuwe coalitie met N-VA en Vernieuwing. De drie partijen willen het project nu herbekijken. "N-VA heeft inderdaad gevraagd om te onderzoeken of het project niet goedkoper kan", bevestigt Selleslagh.

Woelige gemeenteraad

De leden van CD&V, Groen, SP.A en de onafhankelijke schepen Kevin Vleminckx (ex-Open VLD) verlieten gisteravond de gemeenteraad toen er moest gestemd worden over de begrotingswijziging. "Toen we hoorden dat het gebouw uit de begroting zou worden geschrapt, waren we zo verrast dat we echt niet meer achter de begrotingswijziging konden gaan staan", besluit De Wilde. Toekomstig burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) vindt niet dat hij terugkomt op zijn beslissing onder druk van zijn nieuwe coalitiepartners. "Wij zijn voor de constructie van het nieuwe gebouw én een ondergrondse parking, maar we willen eerst weten waarom het prijsverschil nu plots zo hoog is."

Meest gelezen