Nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Gent genoemd naar oorlogsheldin Louisa d'Havé

Vorige maand begonnen in Gent de werkzaamheden aan een nieuwe brug voor zwakke weggebruikers over de Schelde. Het project kreeg de voorlopige naam Zuiderpoortbrug. Maar de stad zocht voor een definitieve naam naar een vrouw die verbonden was met Gent, en die een rol speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een kabinetsmedewerker van schepen Elke Decruyenaere (Groen!) herinnerde zich een artikel op de website van de VRT... Gent krijgt nu een Louisa d'Havébrug. Volgend jaar moet de brug klaar zijn.  

Langs de Schelde en de Zuiderpoort komt er een nieuwe groenzone, die via een fiets- en voetgangersbrug aansluit bij de Stropkaai, het centrum, het universitair ziekenhuis en het Sint-Pietersstation. Het Bellevuepark maakt deel uit van de Ledebergse Scheldemeander en van een groene gordel in Gent. De brug hangt 5 meter boven het water zodat vrachtschepen er onder door kunnen varen. 2 jaar geleden mochten de buurtbewoners zich uitspreken over de plannen. 

Louise d'Havé was een van de spionnen die in 1915 de geallieerden op de hoogte bracht van een nakende gasaanval.  Ze was de dochter van textielbaas Théophile d'Havé en ze had 4 broers aan het front. Louisa of "agent 40B" opereerde vanuit Nederland, onder de dekmantel dat ze daar textiel kocht voor het bedrijf van haar vader. Dat bedrijf maakte gasmaskers voor de Duitse soldaten, Louisa speelde die informatie door. In 2 jaar tijd tipte ze de geallieerden 50 keer. Louisa d'Havé overleed in 1966. 

Meest gelezen