America Annemie

Op zondag shoppen in Hasselt?

Vandaag heeft de Vlaamse regering beslist dat Hasselt een erkenning krijgt als toeristisch centrum. Dat betekent dat de winkels in het centrum van Hasselt ook op zondag mogen open gaan. “Nog niet voor morgen”, zegt Karine Valy, voorzitter van de Hasseltse handelaars. De handelaars in het centrum reageren verdeeld.

“Niet de hard van stapel lopen”

Hasselt is de derde Limburgse stad die een erkenning krijgt als toeristisch centrum. Tongeren en Maasmechelen kregen al eerder zo’n erkenning. Het is nu nog wachten op het fiat van Federaal ministers Peeters (CD&V) en Ducarme (MR). Vanaf dan kan je in principe ook op zondag shoppen in het centrum van Hasselt.

Volgens Karine Valy, die de Hasseltse handelaars vertegenwoordigd, is dat nog niet voor morgen. “We moeten zeker kijken naar de toekomst,” zegt Valy. “Het is belangrijk dat we kunnen concurreren met de steden die nu al hun winkels open hebben op zondag. Daarnaast is de retailwereld enorm aan het veranderen met veel online-verkoop.”

De volgende stap is om voldoende draagvlak te creëren bij de Hasseltse handelaars. “Zo’n erkenning is één ding, nu moeten de neuzen van de handelaars in dezelfde richting wijzen,” zegt Valy. “Daarvoor moeten we nog heel veel rond tafel zitten.”

Handelaars reageren verdeeld

Bij de Hasseltse handelaars zijn er verschillende reacties. “Het zou positief zijn moesten andere winkels ook op zondag open zijn,” zegt een handelaar die nu al op zondag open is. “Je versterkt elkaar op die manier. Het is interessanter voor de mensen die naar de stad komen dat er meerdere winkels open zijn,” vult hij aan. “Ik denk dat mensen hun koopgedrag gaan spreiden. Op zondag open doen, zou dus ten koste gaan van een andere dag,” reageert een andere handelaar.

Meest gelezen