"Linkse zever" versus vingerafdrukken en privacy

Is het toeval? De CEO van Apple is in Brussel en geeft les over technologie en privacy. Tegelijk is er protest tegen de beslissing van het parlement om onze vingerafdrukken op onze identiteitskaart te zetten. Toeval of niet, onze kenner van nieuwe technologie Frederik De Bosschere besluit: "Rond technologie en privacy heerst hypocrisie".

opinie
Frederik De Bosschere
Frederik De Bosschere is strateeg bij In The Pocket, dat strategisch en technologisch advies geeft en digitale producten bouwt voor bedrijven als Bancontact, Colruyt en Samsonite. Twitter: @vrederik.

Nu Apple CEO Tim Cook in Brussel privacy-les komt geven, staat het topic duidelijk hoog op de beleidsagenda. Tegelijk hangt de overheid overal hoogtechnologische camera’s die alles en iedereen filmen, en leggen ze onze vingerafdrukken vast. Technologie en privacy? Hypocrisie.

Tim Cook haalt hard uit naar de andere techreuzen en hun datahonger. Hij kan dat, omdat Apple u producten verkoopt, terwijl Google of Facebook uw data verkopen. Hij doet dat op uitnodiging van het Europees Parlement. Europa kan dat, omdat de EU steeds harder de strijd aanbindt tegen de datamelkerijen van Silicon Valley.

Als gebruiker wordt uw privacy dus een belangrijk thema, en Europa trekt mee aan die kar. Akkoord, het is voorlopig nogal een hobbelige rit, waarbij een typische internetsessie uitdraait op het wegklikken van 19 GDPR-meldingen — zonder dat u écht slimmer wordt over wat er met uw data gebeurt of wat u eraan kan doen. Maar knulligheid terzijde, als nietsvermoedende leken is er een loopje genomen met onze privacy, en ik ben blij dat Europa dat gat helpt dicht te timmeren.

Als nietsvermoedende leken is er een loopje genomen met onze privacy, en ik ben blij dat Europa dat gat helpt dicht te timmeren.

Op de digitale snelweg mag u niet langer zomaar gevolgd worden. Ironisch genoeg gaan we op de letterlijke snelweg de omgekeerde richting uit.

Terwijl onze beleidsmakers eindelijk een vuist maken tegen Big Tech, hangt Big Jan Jambon het land intussen vol met camera’s. Ik herinner me nochtans niet dat ik daarvoor mijn opt-in heb gegeven. Als gebruiker krijg ik stilaan meer rechten dan als burger. High-tech hypocrisie, dat is het.

Wanneer Edward Snowden onthult dat Amerikaanse spionagediensten megalomane afluisterpraktijken loslaten op het grote publiek om een microscopisch-kleine minderheid te klissen, vinden we dat buitenproportioneel en schandalig. Only in Amerika. Onder het mom van veiligheid installeren we here in Belgium een cameraschild of slaan we vingerafdrukken op, en dat passeert gewoon.

Wie niet gelooft dat we hiermee de basis leggen voor een onwenselijke surveillance-maatschappij … misschien moeten we eens luisteren naar de bedrijven die daarvoor de technologie leveren?

Je leest het goed: zelfs de softwareleverancier stelt zich vragen bij dat soort orwelliaanse systemen.

Na eerder protest bij Google en Microsoft, roepen nu ook medewerkers van Amazon hun CEO op om hun ‘facial recognition’ software niet langer te verkopen aan politiediensten. "We all have the right to go about our lives without being constantly monitored by the government,” klinkt het daar. Je leest het goed: zelfs de softwareleverancier stelt zich vragen bij dat soort orwelliaanse systemen.

“Users should always know what data is being collected from them and what it’s being collected for. This is the only way to empower users to decide what collection is legitimate and what isn’t.”

Wanneer Tim Cook dat orakelt, knikken ze in Brussel. Wanneer onze overheid onder het mom van #veiligheidscultuur stelselmatig onze privacy steelt, moeten wij dat gewoon pikken, en wordt protest via #ikweiger afgedaan als "linkse zever".

Technologie is geweldig, maar het is niet omdat het kan, dat het moet.  Technologie is neutraal, dus wij moeten beslissen wat we ermee doen. En wat niet.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen