Videospeler inladen...

56-jarige man uit Florida opgepakt voor bompakketten die naar Trump-critici zijn verstuurd

In de Verenigde Staten is een verdachte opgepakt in de zaak van de bompakketten die verstuurd zijn naar prominente critici van president Donald Trump. Het gaat om de 56-jarige Cesar Sayoc uit Florida.

Sayoc werd opgepakt door de FBI op de parking van een winkel voor auto-onderdelen. Hij zou zijn gelinkt aan de bompakketten door DNA dat erop gevonden was. De man is geregistreerd als een Republikein, de partij van president Trump, en heeft een uitgebreide criminele voorgeschiedenis met zeker 8 arrestaties. Eén daarvan was voor het dreigen met een bomaanslag tegen de lokale elektriciteitsmaatschappij, een andere was voor winkeldiefstal. Sayoc is afkomstig uit Aventura, niet ver van Miami, in het zuiden van Florida. 

Het lijkt erop dat Sayoc een fervente aanhanger is van president Trump. Dat blijkt uit posts die de Amerikaanse media gevonden hebben op zijn socialemediakanalen. Op Facebook en Twitter deelde hij ook memes en berichten gericht tegen doelwitten van de bompakketten, zoals voormalig president Obama en presidentskandidate Hillary Clinton. Op beelden van de bestelwagen van de verdachte is ook te zien dat daarop afbeeldingen van president Trump en vicepresident Pence geplakt zijn.

(Lees voort onder de foto.)

President Trump heeft op een persconferentie de veiligheidsdiensten uitgebreid gefeliciteerd. "Ze zijn de besten ter wereld", klonk het. De president zei voorts dat politiek geweld ontoelaatbaar is en dat de Amerikanen "zich moeten verenigen".

Sayoc is intussen officieel aangeklaagd voor het versturen van de bompakketten. Hij riskeert alles bij elkaar 48 jaar cel.

Zeker 13 pakketten, mogelijk meer

De zaak houdt de VS nu al enkele dagen in de ban. In totaal zijn zeker 13 bompakketten gevonden, daarvan kwamen er ook enkele vandaag aan. Bestemmelingen waren Cory Booker, een Democratische senator uit New Jersey en James Clapper, een voormalig directeur van de Nationale Inlichtingendienst.

Er zijn nu ook berichten over onderschepte verdachte pakketten die gericht waren aan de Democratische senator Kamala Harris uit Californië en miljardair Tom Steyer, die de Democratische partij financieel ondersteunt. Het officiële aantal kan dus nog oplopen. 

Eerdere pakketten kwamen aan bij onder anderen voormalig president Obama, de Clintons, miljardair George Soros en acteur Robert De Niro. Allemaal zijn het prominente critici van de president.

Volgens de FBI is bij geen enkel bompakket een mechanisme gevonden dat het explosief onmiddellijk bij het openen van de brief doet afgaan. Of de pakketten effectief bedoeld waren om schade aan te richten of enkel angst wilden veroorzaken, is nog niet duidelijk. 

Soenens: "Niet positief voor de Republikeinen"

Volgens VRT NWS-correspondent Björn Soenens zou de zaak van de bompakketten wel eens een "oktoberverrassing" kunnen zijn in de aanloop naar de midterms -de verkiezingen voor het Congres- in november.

"Donald Trump was de aandacht aan het focussen op de migrantenkaravaan die van Honduras onderweg is naar de VS. Hij heeft plannen om de hele grens dicht te gooien en asiel onmogelijk te maken. Hij wil de aandacht daarop richten, niet op iemand die pakketten stuurt in zijn naam of vanwege een kritische houding tegenover hem. Dat is niet zo positief voor de Republikeinen", zegt Soenens.

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De wereld vandaag":

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Soenens: "Verdachte heeft een lang strafblad"

Videospeler inladen...

Meest gelezen