Oud kerkhof van Hamont zit vol leven

Met Allerheiligen voor de deur willen gemeentebesturen dat de begraafplaatsen er netjes bij liggen. Herbiciden zijn al enkele jaren verboden. Daarom heeft Hamont-Achel het oude kerkhof in het centrum van Hamont de voorbije jaren ecologisch ingericht.

In Hamont-Centrum heeft het oude kerkhof de voorbije jaren een metamorfose ondergaan. Verschillende bomen werden gekapt zodat er weer meer zonlicht op de bodem kon vallen. Daardoor kregen grassen en bloemen vrij spel. "Het is geen gemakkelijke beslissing geweest", zegt schepen van leefmilieu Guy Joosten. "Toen het gras een meter hoog stond, leek het allemaal erg slordig. Maar toen het wat dikker was geworden, konden we op de plaatsen waar bezoekers komen, paadjes maaien."

Natuur in de stad

"Op het oude kerkhof zie je nu planten en vogels, die al lang verdwenen zijn in de rest van de stad", zegt Joosten. "Het is daardoor meer een park geworden."

Er zijn al tientallen jaren geen graven meer bijgekomen. Maar toch komen nog veel mensen naar het kerkhof, om er de rust op te zoeken. "De kritiek van enkele bezoekers werd trouwens in de kiem gesmoord toen een amateur-fotograaf enkele mooie natuurfoto's nam op het kerkhof en op Facebook zette. Toen werd duidelijk dat we daar een mooi stukje natuur hebben, middenin de stad", besluit Joosten. 

 

 

Meest gelezen