F-35A

President Macron: 'België had beter Europese gevechtsvliegtuigen gekocht'

De Franse president Emmanuel betreurt de beslissing van de Belgische regering om 34 Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen te kopen. Volgens president Macron druist de beslissing in tegen de Europese belangen. Macron deed de uitspraken tijdens een bezoek aan Slovakije.

Macron: ‘Koop Frans, Brits-Duits, maar koop Europees’

Ook Frankrijk probeerde nog Franse Rafale gevechtsvliegtuigen aan ons land te verkopen maar volgde niet de juiste procedure, waardoor het land werd buitengesloten. ‘Het Franse voorstel arriveerde na het sluiten van de procedure’ geeft president Macron toe. ‘Ik betreur de gemaakte keuze. Er was niet enkel de bieding van Rafale, er was ook Eurofighter, een echt Europees bod’.

Franse Rafale gevechtstoestellen

President Macron wil volop inzetten op de Europese defensie-industrie: ‘Europa moet een echte Europese defensie-industrie ontwikkelen’. Een van die projecten die op tafel ligt is om een nieuwe generatie Europese gevechtsvliegtuigen te bouwen. Frankrijk en Duitsland hebben daarover een principieel akkoord, maar voorlopig zit het project nog in de prille beginfase. ‘Europa zal pas sterk zijn als het echt soeverein is en zichzelf kan verdedigen’, aldus Macron nog.

Brits-Duits-Italiaans-Spaans: Eurofighter Typhoon
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ons land besliste wel om samen met Frankrijk 442 gepantserde voertuigen aan te kopen. Die aankoop is goed voor 1,5 miljard. België stapt ook mee in de ontwikkeling van een Europese MALE-drone.

F-35

Meest gelezen