Videospeler inladen...

Schrijf-ze-VRIJdag dit jaar in het teken van mensenrechten

Tienduizenden jongeren verspreid over meer dan 550 Vlaamse scholen zetten zich vandaag in voor de mensenrechten met een Schrijf-ze-VRIJdag. Het gaat om een actie van Amnesty International, die dit jaar draait om mensen die elke dag risico's nemen omdat ze opkomen voor mensenrechten.

De Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International is dit jaar aan zijn 28e editie toe. Vandaag zetten tienduizenden jongeren verspreid over meer dan 550 lagere- en middelbare Vlaamse scholen zich in voor de mensen die elke dag risico's nemen omdat ze opkomen voor mensenrechten. 

Via brieven proberen ze regimes over heel de wereld onder druk te zetten om  mensenrechtenactivisten vrij te laten. Zo gaan de jongeren onder meer brieven schrijven naar de Egyptische president al-Sisi en hem vragen om mensenrechtenadvocate Azza Soliman niet op te sluiten. 

In Brussel zet het Maria-Boodschaplyceum de actie opvallend in de kijker. Ze hebben tafels klaargezet op de Nieuwe Graanmarkt waaraan de leerlingen en voorbijgangers brieven kunnen schrijven.

Lees verder onder de foto.

Beter gewapend om op te komen voor eigen rechten

Leerlingen krijgen eerst les over het belang van het werk van mensenrechtenverdedigers en schieten nadien zelf in actie om de mensenrechten te verdedigen. 

"Amnesty International wil zeer graag dat jongeren weten wat mensenrechten zijn, dat ze goed beseffen dat ze zelf rechten hebben. We hopen dat ze na de Schrijf-ze-VRIJdag zelfzeker genoeg zijn om wanneer ze zelf onrecht wordt aangedaan, dat ze daartegen in opstand komen. Ook als er iemand gepest wordt, dat ze de durf hebben om zich daartegen uit te spreken", zegt Lore Van Welden van Amnesty International. 

Maken die brieven een verschil?

Gemiddeld 1 op 4 van de briefschrijfacties van Amnesty International hebben resultaat. "De Vlaamse jongeren schreven vorig jaar naar de Turkse overheid om de vrijlating te vragen van journalist Ahmet Şik. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat hij kritische artikels schreef. In maart 2018 kwam hij vrij. Vlaamse leerlingen schreven ook een brief naar Cambodja om de detentie van mensenrechtenverdediger Tep Vanny aan te klagen. Tep Vanny werd gestraft omdat ze zich vreedzaam verzet tegen gedwongen huisuitzettingen. Mede dankzij de schrijfacties kwam ze afgelopen zomer vrij", laat Amnesty International nog weten.

Bekijk hier het verslag uit "Karrewiet"

Videospeler inladen...

Meest gelezen