SP.A-Oostende lijkt uit te gaan van verplichte oppositiekuur

In Oostende lijkt de SP.A van burgemeester Johan Vande Lanotte en nationaal partijvoorzitter John Crombez uit te gaan van een verplichte oppositiekuur. Dat blijkt uit een mail van lokaal voorzitter Stefanie Monsaert aan de partijleden. Sinds Groen ervoor heeft gekozen om met Bart Tommelein te onderhandelen over een coalitie van Open VLD, CD&V, Groen en N-VA lijkt de SP.A in Oostende op een politiek zijspoor te zijn beland.

De verwarring lijkt toe te slaan in de Oostendse SP.A-gelederen. Nationaal partijvoorzitter John Crombez praat nog met Groen-kopstuk Wouter De Vriendt, maar zijn pogingen lijken niet veel slaagkansen te hebben. Eergisteren heeft De Vriendt een mandaat van zijn achterban gekregen om met Bart Tommelein van Open VLD te onderhandelen over een coalitie van Open VLD, CD&V, Groen en N-VA, waardoor de socialisten voor het eerst sinds 1997 naast de burgemeesterssjerp dreigen te grijpen.

Het zal ons er toe verplichten om onder leiding van John de volgende jaren een sterke oppositie te voeren

Stefanie Monsaert (SP.A Oostende)

Dat de lokale partijafdeling weinig gelooft in de pogingen van John Crombez om een stadsbestuur met de SP.A (Stadslijst) op poten te zetten, mag blijken uit een mail die lokaal voorzitter Stefanie Monsaert vanmorgen aan de partijleden heeft verstuurd. Daarin zegt ze met gemengde gevoelens naar de verkiezingen van 14 oktober te kijken. "We hebben niet de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen, wel de meeste kandidaten met veel stemmen. En dit maakt ons de grootste partij", aldus Monsaert.

"Met die uitslag waren we klaar om verder te besturen. Een monstercoalitie van N-VA, CD&V, Open VLD en Groen verhindert nu onze deelname aan het bestuur", stelt Monsaert vast. En dan volgt de conclusie: "Het zal ons er toe verplichten om onder leiding van John (Crombez, nvdr.) de volgende jaren een sterke oppositie te voeren, dicht bij de Oostendenaars. Dit zal ook nieuwe mensen in de fractie de kans geven om zich waar te maken." 

Dit is geen definitieve keuze

Karel Labens (SP.A Oostende)

"Dit is echter geen definitieve keuze", licht gemeenteraadslid Karel Labens (SP.A) toe aan VRT NWS. "Onze nationale voorzitter John Crombez blijft alle opties onderzoeken."

De Smedt: "Het was een bizarre dag in Oostende"

Videospeler inladen...

Meest gelezen