Videospeler inladen...

Statutaire commissie Open VLD: "Samenwerking met Vlaams Belanger in Grimbergen kan niet"

In Grimbergen mogen de plaatselijke Open VLD'ers geen coalitie maken met de lijst Vernieuwing zolang een van de verkozenen van die plaatselijke lijst - Luk Raekelboom -  banden heeft met Vlaams Belang. Dat heeft de statutaire commissie van Open VLD beslist. De plaatselijke Open VLD krijgt tot 1 december de tijd om ervoor te zorgen dat Raekelboom zijn zitje in de gemeenteraad opgeeft of alle banden met Vlaams Belang verbreekt.

De lijst Vernieuwing - van oud-Vlaams Belanger Bart Laeremans - was de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Grimbergen. Er werd een coalitie gesloten met Open VLD en N-VA. Maar kort daarna bleek dat Luk Raekelboom - die verkozen werd voor Vernieuwing - ook werkt voor Vlaams Belang. Samenwerking met Vlaams Belang heeft Open VLD steeds uitgesloten, voorzitter Gwendolyn Rutten kondigde dan ook een onderzoek aan door de statutaire commissie van de partij.

Die heeft nu geoordeeld dat een samenwerking tussen Open VLD en de lijst Vernieuwing inderdaad niet mogelijk is zolang Raekelboom banden heeft met Vlaams Belang. "Voorafgaand aan de verkiezingen werden afspraken gemaakt onder partijen waarin voorwaarden, conform de statuten van Open VLD, werden opgenomen voor een eventuele samenwerking. Vernieuwing heeft zich niet aan de voorwaarden gehouden die konden leiden tot een samenwerking en dat bijgevolg de lokale afdeling Open VLD Grimbergen ook niet kan overgaan tot een samenwerking met deze partij", klinkt het.

Deadline: 1 december

De 6 plaatselijke verkozenen van Open VLD krijgen van de statutaire commissie tot 1 december de tijd om Raekelboom te overtuigen om ofwel volledig bestuurlijk en professioneel te breken met Vlaams Belang, ofwel om afstand te doen van zijn gemeentelijk mandaat of om als onafhankelijk gemeenteraadslid te gaan zetelen. Slagen de Open VLD'ers daar niet in, dreigt uitsluiting uit de partij als ze toch zouden kiezen om met de lijst Vernieuwing in zee te gaan.

De lokale voorzitter van Open VLD, Patrick Vanbinst, kan zich vinden in de uitspraak van de statutaire commissie. "Wij zullen alles in het werk stellen om een meerderheid tot stand te brengen in Grimbergen binnen de voorwaarden die nu worden opgelegd door de commissie. Wij zullen dan ook onze verantwoordelijkheid nemen en zo snel mogelijk contact opnemen met Vernieuwing."

Vernieuwing: "Niet overhaast reageren"

De lijst Vernieuwing wil voorlopig niet ingaan op de beslissing van de statutaire commissie van Open VLD. "In deze omstandigheden zou het ongepast zijn om overhaast te reageren. Wij wensen minstens de herfstvakantie te gebruiken om hierover na te denken en overleg te plegen", klinkt het.

De partij wijst er wel op dat Luk Raekelboom zich "tijdens de voorbije jaren en tijdens de campagne uitsluitend heeft geprofileerd als mandataris en militant voor Vernieuwing en een duidelijk onderscheid heeft gemaakt met zijn job", en dat Vernieuwing "volledig autonoom haar politieke lijn bepaalt". "Ook nam Luk vorig weekend ontslag uit zijn functie in de regionale werking, die overigens samenhing met zijn job. Blijkbaar is dat allemaal onvoldoende."

Meest gelezen