Videospeler inladen...

Turkse verloofde van Jamal Khashoggi: "Nooit gedacht dat zoiets kon gebeuren"

De Turkse verloofde van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi hoopt dat alle verantwoordelijken voor de moord gestraft worden. "Als het kon, zou ik met hem het consulaat zijn binnengestapt of hem er nooit naartoe hebben laten gaan", zegt Hatice Cengiz in een gesprek met een Turkse tv-zender. "Ik had nooit gedacht dat zoiets kon gebeuren."

Cengiz stond urenlang buiten te wachten aan het Saudische consulaat op de dag van de moord. Volgens haar was Khashoggi bezorgd over het bezoek, maar ging hij ervan uit dat de Saudische autoriteiten hem niet zouden durven ondervragen of arresteren in het buitenland. "Hij dacht dat Turkije een veilig land was en dat het snel opgelost zou zijn als ze hem toch zouden vasthouden of ondervragen."

"Ik vraag dat al diegenen die betrokken zijn bij deze barbaarse daad voor het gerecht worden gebracht en worden gestraft, van het hoogste tot het laagste niveau", aldus Cengiz, die politiebescherming krijgt. Ze zei ook dat ze een uitnodiging van president Trump heeft gekregen om naar het Witte Huis te gaan, maar ze heeft dat geweigerd omdat ze niet het gevoel heeft dat de Amerikanen echt hun best doen om de waarheid naar boven te laten komen. 

In het onderzoek naar de moord op Khashoggi wil Turkije dat Saudi-Arabië 18 opgepakte verdachten uitlevert. De Turkse president Erdogan wil dat ze in zijn land voor de rechter komen. De journalist was het Saudische consulaat in Istanboel binnengegaan om er de nodige papieren voor zijn huwelijk in orde te brengen maar is er nooit levend naar buiten gekomen.

Meest gelezen