Videospeler inladen...

Van Besien na tweede gesprek met De Wever: "Hemelsbreed verschil tussen onze programma's blijft"

In Antwerpen heeft N-VA-burgemeester Bart De Wever zo'n 4 uur gepraat met een delegatie van Groen over de mogelijke vorming van een nieuw stadsbestuur. Het water blijft erg diep, zo liet Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien achteraf verstaan. Maar de deur is nog niet helemaal dicht, Van Besien legt de bal nu in het kamp van De Wever.

Het was de tweede keer dat Bart De Wever een gesprek had met Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien, nadat hij de afgelopen dagen ook een tweede informatieve gesprek had gehad met Open VLD, CD&V en SP.A "De conclusie is dat de verschillen van visie op waar het met de stad naar toe moet nog altijd zeer groot zijn", zei Van Besien na afloop van zijn gesprek. "Wij hebben heel veel informatie gegeven. De informatieronde is nu voorbij, de bal ligt in het kamp van De Wever", aldus de Groen-politicus. "Hij moet nu met een voorstel komen."

 Wouter Van Besien wil van Bart De Wever duidelijk gemaakt zien waar er eventueel een gemeenschappelijke grond mogelijk is. Dan gaat het onder meer over het hoofddoekenverbod voor loketbedienden, Groen wil daar niet van weten. "Wij zeggen wat we voor de verkiezingen al zeiden: het verschil tussen de programma's van Groen en N-VA is in Antwerpen hemelsbreed. Als De Wever ons een inhoudelijk voorstel wil doen, dan zullen wij daarnaar luisteren. Het is duidelijk waar wij voor staan."

Een duidelijke "neen" van Groen op coalitievorming met de N-VA is er dus (nog) niet, Van Besien legt de bal in het kamp van Bart De Wever. Dat is opvallend want voor de verkiezingen herhaalde Van Besien meermaals dat hij een samenwerking uitsloot. Dat zegt de Groen-kopman in Antwerpen nu niet meer met zoveel woorden. 

Volgende week worden de vier partijen opnieuw uitgenodigd bij De Wever voor een "technische toelichting over de financiële situatie". "Het is afwachten hoe de situatie in Antwerpen zal evolueren, het kan nog alle kanten op", zegt VRT-journalist Pieterjan De Smedt. 

Bekijk hier wat Wouter Van Besien vertelde aan Terzake-reporter Pieterjan De Smedt

Videospeler inladen...

Meest gelezen