Videospeler inladen...

Benoeming Oost-Vlaamse gouverneur: Homans wijkt niet af van voordracht en "hoopt dat Open VLD tot rede komt" 

De Vlaamse regering heeft arrondissementscommissaris Didier Detollenaere tijdelijk aangesteld als gouverneur van Oost-Vlaanderen. De procedure voor de opvolging van huidig gouverneur Jan Briers blijkt uit te draaien op een partijpolitieke tegenstelling tussen N-VA en Open VLD, die allebei een favoriet hebben.  

Verwacht werd dat de Vlaamse regering deze week een geselecteerde kandidaat zou voorstellen. 

Voor de opvolger van Jan Briers was een nieuwe open selectieprocedure uitgewerkt. Daarvoor hadden zich een 100-tal kandidaten aangediend, waaruit een shortlist met 15 namen was gedistilleerd. Tot de grote kanshebbers werden Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD), burgemeester Veerle Baeyens (N-VA) van Haaltert en CD&V'er Peter Vansintjan gerekend.

Blijkbaar is de Vlaamse regering er niet in geslaagd om een keuze te maken. Volgens De Tijd heeft Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) vandaag Wim Leerman naar voren geschoven. Leerman is directeur van de stad Aalst en is volgens Homans als beste uit de selectieprocedure gekomen. Hij heeft in een ver verleden nog op een lijst van de Volksunie gestaan, maar wordt door de N-VA als onafhankelijk beschouwd. Open VLD zou echter vasthouden aan de kandidatuur van Van Cauter.

Homans zal in elk geval geen nieuwe voordracht doen en hoopt naar eigen zeggen dat "Open VLD tot rede komt". Wim Leerman kwam als beste uit het assessment, maar botste op een veto van Open VLD, onder meer omdat hij familie is van N-VA'er Sander Loones. "De tante van Wim Leerman is Martine Lesaffre, lijstduwer van Open Vld in Oostende", countert Homans.

Omdat Briers op 1 november met pensioen gaat, is beslist om arrondissementscommissaris Didier Detollenaere tijdelijk aan te stellen. Detollenaere is een van de twee arrondissementscommissarissen in Oost-Vlaanderen. Zijn collega had zich ook kandidaat gesteld en kwam bijgevolg niet in aanmerking voor een tijdelijke aanstelling.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen