Videospeler inladen...

Pas volgende week beslissing over verdere aanhouding verdachten voetbalschandaal

Acht verdachten in het grote onderzoek naar voetbalfraude, witwaspraktijken en mogelijke wedstrijdvervalsing zijn in Antwerpen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschenen. Die moet beslissen of de verdachten al dan niet in de cel blijven. De zitting is vandaag echter niet afgerond geraakt, en wordt volgende week voortgezet. 

Alle 8 aangehouden verdachten in het voetbalschandaal blijven nog even in de cel. Vandaag moesten ze verschijnen voor de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Iets over zes uur bleek dat de zitting volgende dinsdag wordt voortgezet, omdat de pleidooien nog niet waren afgerond. Dat heeft te maken met het feit dat er veel verdachten zijn, en er dus veel advocaten moeten pleiten.

Vanmiddag was er ook commotie toen enkele verhoren nog aan het dossier werden toegevoegd. "Ik vraag al een week om pv's bij het dossier te voegen, en deze namiddag om drie uur komt men doodleuk met die pv's, die al twee weken bestaan. Dat is niet leuk", maakt advocaat Tom Bauwens zich kwaad. Hij verdedigt makelaar Mogi Bayat. "Net zoals het niet leuk is dat ik pas vanmorgen om halfzeven de vordering van het federaal parket krijg. Het is een raar dossier. We zullen zien. Maar het is heel vreemd dat we elke keer geconfronteerd worden met een dossier dat niet volledig is." Als het dossier niet volledig is, moet zijn cliënt worden vrijgelaten, vindt Bauwens. De pleidooien worden dinsdag voortgezet, dan zullen nog extra documenten aan het dossier worden toegevoegd.

Bij de acht verdachten zijn vier mensen over wie de raadkamer vorige week beslist had dat ze thuis hun voorhechtenis mochten uitzitten met een elektronische enkelband: twee makelaars, Mejjati en Siljanoski, de financieel directeur van KV Mechelen Thierry Steemans en de vriendin van spilfiguur Veljkovic. Maar het parket besliste om in beroep te gaan tegen die beslissing. 

Ook vier anderen moesten voor de KI verschijnen, onder wie voetbalmakelaar Mogi Bayat en scheidsrechter Bart Vertenten. Zij moesten wel in de cel blijven van de raadkamer, maar daartegen gingen zij dan zelf in beroep. Voor Vertenten heeft advocaat Hans Rieder uitstel gevraagd en gekregen. De reden? Hij wil wachten tot zijn wrakingsverzoek tegen onderzoeksrechter Joris Raskin behandeld is. Spilfiguur Déjan Veljkovic moet niet voor de KI komen, want hij ging niet in beroep en blijft voorlopig dus sowieso in de cel.

Het is niet uitgesloten dat dit dossier nog verder uitdijt

Eric Bisschop, coördinator sportfraude van het federaal parket

Het standpunt van het federaal parket was alvast duidelijk. "Mijn collega’s zullen de verdere aanhouding vragen van degenen die onder bevel zijn, soms met modaliteiten," zei Eric Bisschop, coördinator sportfraude van het federaal parket in "De Ochtend" op Radio 1.  Voor twee verdachten vindt het parket wel dat ze hun voorhechtenis thuis mogen uitzitten met een enkelband. Eén van hen is de vriendin van makelaar Veljkovic.

Mogen we nog extra aanhoudingen verwachten? “Het is niet uitgesloten dat dit dossier nog verder uitdijt," zegt Bisschop. "Het is een bijzonder complex dossier. Bij de huiszoekingen is er een massa aan informatie en documenten in beslag genomen die goed onderzocht moet worden. Iedereen is het voorwerp geworden van een collectieve publieke bewustwording van het feit dat er iets moest gebeuren."

Camus blijft voorlopig in de cel

Voetballer Fabien Camus verscheen dan weer voor de raadkamer in Tongeren. Die besliste dat Camus mag vrijkomen onder voorwaarden. Het federaal parket gaat echter in beroep tegen de beslissing, waardoor hij voorlopig in de cel blijft.

Zijn advocaat Didier De Quévy had om zijn vrijlating onder voorwaarden gevraagd. "Het gaat niet goed met hem, hij is verloren. Hij woont in Frankrijk, kwam spontaan naar ons land voor zijn ondervraging en belandde plots in de gevangenis van Lantin." 

Operatie "Zero"

Er moeten dus nog veel beslissingen vallen in de zaak "Zero", de officiële naam van dit dossier. "De verklaring is heel eenvoudig," benadrukt Bisschop. "De naam is gekozen voor het geval dat het dossier niets zou hebben opgeleverd, dan was het nul. Dat geeft onze bescheidenheid mee."

Herbekijk hier het volledige interview met Eric Bisschop, coördinator sportfraude van het federaal parket in "De Ochtend":

Videospeler inladen...

Herbekijk hier het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen