Wanneer een striptease uitgroeit tot een nieuwsfeit…

"Het gaat hier wel over de first lady en het Witte Huis. Het is ronduit onbeleefd en walgelijk om haar op die manier te portretteren. Deze vulgaire aanvallen zullen nog tot meer verdeeldheid en vooroordelen in ons land leiden. We moeten daarmee stoppen." De woordvoerster van Melania Trump was erg duidelijk in haar reactie op een filmpje van rapper T.I., waarin te zien is hoe een Melania-lookalike in het Witte Huis stript. Strippen, in welke hoedanigheid dan ook, waar dan ook, kan niet altijd op goedkeuring rekenen en het zich professioneel ontdoen van de kleren leidde al vaker tot een fel gesmaakt nieuwsfeit.

Het filmpje dat moet dienen voor de promotie van het nieuwe album van T.I. werd alvast druk bekeken –bijna 4 miljoen views op Twitter- en besproken op sociale media. Fotomodel Melanie Marden, die de rol van Melania Trump op zich nam, reageerde op de negatieve commentaren tijdens een interview met nieuwswebsite Inside Edition: "Voor mij was het een gelegenheid om uit mijn 'comfortzone' te stappen en te acteren alsof ik de first lady ben. Zonder kleren dan nog, iets wat ik nog nooit had gedaan. Haar man laat ook niet na om mensen nu en dan te treiteren. Ik vermoed dus dat ze zelf een dik vel hebben. Laten we dus ophouden met die negatieve reacties. Het leven is daar te kort voor."

Strippen, of het nu effectief gebeurde of het slechts in een bepaalde context als term gebruikt werd, leidde al vaker tot een nieuwsfeit, soms zelfs tot wereldnieuws. Zo moge blijken uit volgende selectie van 5 voorbeelden:

1. Française "eert" religieuze plaats

In juni 2010 zag de Franse stripteaseuse Alizee Sery er geen graten in om al dansend even uit de kleren te gaan op Ayers Rock, een rotsformatie in het midden van Australië. Al bleken de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, daarmee weinig opgezet te zijn. Voor hen is dit namelijk een religieuze plaats. "Wat zij gedaan heeft, is even erg als de grote boodschap doen op de trappen van het Vaticaan", reageerde een van hen, nadat de beelden van de dans viraal gegaan waren.

Sery verdedigde zich door te zeggen dat ze nooit de bedoeling had om de cultuur van de Aboriginals te beledigen, zo verklaarde ze in The Sunday Territorian: "Ik wilde juist een eerbetoon brengen aan het uitzonderlijke karakter van deze rotsformatie. En dat op de manier waarop de oorspronkelijke bewoners hier vroeger leefden. Namelijk zonder kleren aan."

2. Bloot entertainment voor Zuid-Afrikaanse gevangenen

"Is dit de reden waarom we belastingen betalen?" Op sociale media kon men alvast de 3 stripteaseuses –ze noemden zichzelf "professionele danseressen"- die zich midden vorig jaar tijdens 'een familiedag' in de "Sun City"-gevangenis in Johannesburg aanboden, weinig waarderen. En men kon nog minder waarderen dat de gevangenisbewakers alles lieten begaan.

Tijdens een persconferentie bevestigde het Zuid-Afrikaanse ‘Department of Correctional Services’ nadien de feiten, maar "het had nooit mogen gebeuren. Dit is onaanvaardbaar en we kunnen dit niet tolereren. Na een eerste onderzoek ter plaatse kunnen we nu al bevestigen dat voor dit spektakel geen belastinggeld gebruikt werd." Dertien bewakers werden alvast tijdelijk op non-actief gezet.

3. Atletische mannen brengen geld in het laatje

De bedoeling was goed, namelijk geld inzamelen voor een basisschool in Clavering, in het Engelse graafschap Essex. Maar de manier waarop kon niet door iedereen op evenveel bijval rekenen. Ook al daagden een 100-tal moeders op om onder meer 'All The Way Jay' en 'Tommy Love' in februari 2012 uit de kleren te zien gaan, nadien regende het klachten bij het schoolbestuur over het optreden van deze 'Dream Men'.

"Dit is toch niet te geloven, dat er ouders zijn die zo’n ronduit walgelijke vertoning organiseren om geld in het laatje te krijgen voor een basisschool. We leren onze kinderen om gezond te eten, maar hoe zit het met de ethische opvoeding? Het is alvast niet correct dat onze kinderen met computers werken die op deze manier werden aangekocht", aldus een van de criticasters op nieuwswebsite The Telegraph.

4. Komma bepaalt wie de strippers zijn 

Een leerkracht aan de middelbare school in Dallas, in de Amerikaanse staat Texas, wilde midden 2015 zijn leerlingen het belang van de komma duidelijk maken. Maar de manier waarop lokte buiten de school een aantal negatieve reacties uit die het schoolbestuur noopten om in te grijpen. Dat de plaats van de komma wel degelijk belangrijk was, had de leerkracht van de Highland Park High School proberen duidelijk maken met een tekening van John F. Kennedy, Stalin en 2 stripteaseuses. Afhankelijk van de plaats van de komma konden Kennedy en Stalin aangeduid worden als zijnde de namen van de 2 die uit de kleren gaan.

Het schoolbestuur liet nadien weten dat de leerkracht het voorbeeld niet langer zou gebruiken en dat hij er spijt van had: "Hij verontschuldigt zich dan ook tegenover de leerlingen in zijn klas."

5. 35-jarige huisvrouw geeft zich bloot in primetime

Susan Boyle mocht dan dé ontdekking van "Britain’s got talent", editie 2009, zijn, de opvallendste deelneemster was ongetwijfeld huisvrouw Fabia Cerra. Ze was een danstalent toen ze jong was, maar gezin en kinderen deden haar haar droom opgeven. "Toen ik die droom opgaf, stierf ik vanbinnen", aldus Cerra. En dus was het voor de toen 35-jarige vrouw tijd voor een comeback.

Met een burlesque striptease, waarbij borsten en billen bloot gingen, sloeg ze de kijkers en de jury met verstomming. Ook al zuchtte jurylid Piers Morgan "Jij bent mijn type vrouw", toch nam dit niet weg dat er tientallen klachten binnenkwamen bij de Britse mediawaakhond Ofcom. Cerra mocht nog één ronde verder, maar daarna was het voor velen duidelijk dat dergelijk optreden niet geschikt was voor de koninklijke familie.

Meest gelezen