Video player inladen...

Zijn na de vette stierenmarktjaren nu de magere berenmarktjaren ingezet op de beurs?

De Bel20-index staat dit jaar op 15 procent verlies. Na jaren van gestage groei is er in januari een duidelijke kentering gekomen. Is dit het begin van de zogenoemde berenmarkt na jaren van stierenmarkt op de beurs? Michaël Van Droogenbroeck legt de oorzaken van de kentering bloot in het financieel-economische programma “De markt”.

Pessimisten en optimisten worden in de financiële wereld respectievelijk bears en bulls genoemd, beren en stieren. Vanwaar die beeldspraak? Een stier die aanvalt, tilt zijn prooi omhoog. Daarom worden optimisten op de beurs stieren genoemd. De beroemde bronzen stier staat niet toevallig in de buurt van Wall Street te blinken.

Investeerders die de beurskoersen omlaag stuwen, worden dan weer beren genoemd. Als een beer aanvalt, werkt die namelijk zijn prooi tegen de grond. Daarom worden in de beurswereld pessimisten dus beren genoemd.

Dubbele winstcijfers

De afgelopen jaren was er sprake van een stierenmarkt. Na de crisis van 2008 zijn de stieren stilaan recht gekrabbeld. Bij de Bel20, de kroonjuwelen van de Brusselse beurs,  verliep het herstel aanvankelijk moeilijk, omdat de economische groei slabakte en de eurocrisis de beursvloer in zijn greep hield.

Sinds 2012 is de Bel20 zoals de meeste Europese beurzen aan de weg omhoog begonnen, met vaak dubbele winstcijfers op jaarbasis. Begin dit jaar stond de Bel20 eindelijk weer op het niveau van net voor de crisis.

15 procent verlies

Maar na de stierenmarktjaren, zijn de beren begin dit jaar plots uit hun hol gekropen. De beurzen stapelen sinds eind januari de verliezen op en zetten voor het eerst sinds jaren een lange negatieve reeks neer, waardoor de Bel20 dit jaar op een verlies van 15 procent staat.

In januari is de Bel20 nog gestegen tot 4.200 punten, het hoogste peil in meer dan 10 jaar. Maar sindsdien is het feest gedaan. Sinds het hoogtepunt in januari is de Bel20 al met 19 procent gezakt.

En dan komen we gevaarlijk dicht in de buurt van die zogeheten berenmarkt, die officieel intreedt bij een verlies van 20 procent. Een groot contrast met de stierenmarkt van de vorige jaren.

Oorzaken

Wat zijn nu de boosdoeners?

  • In Europa waart het spook van de crisis weer rond door de financiële twijfels over Italië, dat kampt met een grote staatsschuld en een groot begrotingstekort.

  • Wereldwijd is er schrik voor de gevolgen van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China,

  • Daarnaast zijn er ook twijfels over hoe duurzaam de economische groei de komende jaren nog zal zijn.

Dat heeft er de voorbije week toe geleid dat bedrijven die het minder goed deden, of die slechter nieuws brachten, meteen werden afgestraft. Bierbrouwer AB InBev verloor donderdag in één klap 15 miljard euro aan beurswaarde, nadat het bedrijf had aangekondigd dat het dividend wordt gehalveerd. En gisteren kwam Proximus met goede cijfers, maar werd daar niet voor beloond door beleggers.