Videospeler inladen...

Vlaanderen wil meer bedenktijd om te kiezen tussen zomertijd en wintertijd

Vlaanderen is voorstander om de wissel zomer- en wintertijd af te schaffen. Dat heeft minister-president Bourgeois bekendgemaakt. "We willen in dit stadium echter geen definitieve keuze voor zomer- of wintertijd naar voren schuiven," zegt Bourgeois. Dat is in de lijn met het compromis dat Oostenrijk voorstelt. Oostenrijk is op dit moment Europees voorzitter en stelt voor dat de Europese landen meer tijd krijgen om te beslissen of ze voor zomer- of wintertijd gaan.

Het is nog niet officieel maar bronnen bevestigen dat ons land het voorstel steunt om nog even te wachten met de afschaffing van (de omschakeling tussen) zomer- en wintertijd. Vlaanderen heeft dat alvast bevestigd. Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had eerder dit jaar voorgesteld om in oktober volgend jaar definief te kiezen voor zomer- of wintertijd, maar dat zou worden uitgesteld tot 2021.

Dit weekend zetten we de klok een uur terug. In de nacht van zaterdag op zondag wordt drie uur weer twee uur. Europees commissievoorzitter Juncker had voorgesteld om dat volgend jaar voor het laatst te doen. Maar zo'n vaart zal het niet lopen.  

Voor alle duidelijkheid: ons land steunt de afschaffing van de jaarlijkse omschakeling, maar vindt het te vroeg om tegen april volgend jaar te laten weten of we permanent zomer- of wintertijd willen. 

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen naar welke tijd we gaan, wintertijd is volgens wetenschappers het beste maar dan is het in de zomer vroeg donker.

Compromis

Intussen heeft Oostenrijk, dat nu Europees voorzitter is, een compromisvoorstel gedaan dat ons land steunt. Het voorstel is om de laatste keer om te schakelen in oktober 2021 (ipv 2019). De Europese landen moeten 1,5 jaar (ipv een half jaar) op voorhand laten weten of ze op zomertijd of op wintertijd willen blijven. 

Ons land overlegt daarover met Nederland en Luxemburg om een gezamenlijk standpunt in te nemen. 

Afschaffen? Ja!

Een Europese volksraadpleging waarbij de mensen gevraagd werd of ze voor of tegen de afschaffing van de jaarlijkse omzetting waren, werd door miljoenen mensen beantwoord. Een ruime meerderheid is voorstander van de afschaffing. Ook zo'n 50.000 Belgen reageerden op de vraag. De meesten willen permanent naar zomertijd. Liever langer licht in de zomer dan vroeger licht in de winter. Maar de Scandinaven zijn eerder voorstander van de wintertijd.  

Maandag en dinsdag is er een vergadering van de Europese ministerraad in Graz in Oostenrijk, waar de kwestie op tafel ligt. 

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen