Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Afghanistan: vrees voor nieuw geweld bij stembusgang in Kandahar

Een week na de rest van het land, vinden er parlementsverkiezingen plaats in de zuidelijke Afghaanse provincie Kandahar. De stembusgang was uitgesteld na een zware aanslag waarbij de talibanrebellen een plaatselijke politiechef ombrachten. 

Op gevaar van eigen leven trekken meer dan een half miljoen kiezers in Kandahar naar de stembus. Velen zijn gemotiveerd om het parlement te hervormen, dat te maken heeft met corruptie en kibbelende krijgsheren. Maar de stembusgang werd met een week uitgesteld na een zware aanslag op 18 oktober door de taliban. De rebellen schoten op een delegatie met de Amerikaanse NAVO-bevelhebber Scott Miller. Die kon ontkomen, maar onder meer de lokale politiechef werd gedood. 

Veiligheidsmaatregelen

Vanmorgen zijn verschillende van de meer dan duizend stembureaus in Kandahar niet open gegaan omdat het personeel niet opdaagde of het kiesmateriaal niet in orde was. De veiligheidsmaatregelen zijn opgedreven. Verschillende wegen in de provincie zijn voor 24 uur afgesloten, om te vermijden dat voertuigen met explosieven de regio kunnen binnen geraken.

Gisteren heeft het leger ook verschillende posities van de taliban bestookt. Er zouden 56 strijders zijn gedood volgens een lokale politiechef. Bij de bombardementen zou ook een  voertuig zijn vernield dat tien rebellen aan boord had en een grote lading explosieven. 

De taliban hebben zelf vanmorgen een zelfmoordaanslag gepleegd op een politiebus in de centrale provincie Wardak. Ze lieten een bomauto ontploffen toen de bus voorbijreed. Er vielen zeker vijf doden en vijftien gewonden. (lees voort onder foto) 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Dodentol afgezwakt?

Het voorbij weekend zijn officieel meer dan 50 mensen gedood tijdens de stembusgang in de rest van het land. (zie foto boven) Het waren de eerste parlementsverkiezingen sinds 2014 in het door geweld en chaos geplaagde land. Persbureau AFP maakt gewag van 300 doden en gewonden en zegt dat de Afghaanse overheid de officiële balans heeft bijgesteld om kiezers niet af te schrikken. 

Intussen probeert de Amerikaanse regering, die de Afghaanse overheid militair en politiek steunt, de talibanrebellen aan de onderhandelingstafel te krijgen. De rebellen vechten al 17 jaar lang tegen het regime in Kaboel. Vorige woensdag is een van de stichters van de islamistische groepering, Abdul Ghani Baradar, vrijgelaten uit een gevangenis in Pakistan als gebaar van goede wil.

Pessimisme

De Afghaanse burgers zijn pessimistischer dan ooit, zo blijkt uit een rondvraag bij 1000 Afghanen door het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Ze moesten zeggen hoe ze hun leven binnen vijf jaar zien. De score van gemiddeld 2,3 op een schaal van tien is de laagste die ooit in eender welk land is gemeten. Twee jaar geleden werd bij een gelijkaardige bevraging in Afghanistan nog een score van 5,4 gehaald. Dit jaar zijn er al meer dan 8.000 mensen gewond geraakt of gedood bij geweld. 

 

Meest gelezen