Facebook blokkeert foto van kind dat verhongert wegens "naaktbeeld"

Facebook heeft tijdelijk een foto van een Jemenitisch meisje dat verhongert geblokkeerd omdat de foto "in strijd met de goede zeden" was. Een vergissing, zo blijkt, want het bleek te gaan om een artikel van The New York Times. Lezers die het artikel hadden gedeeld, zijn door Facebook op de vingers getikt.

Sociale mediasite Facebook blijkt erg voortvarend te werk te gaan om naakt te weren, maar daarbij loopt het soms fout. Lezers die een artikel van The New York Times over de hongersnood in Jemen hadden gedeeld, hebben dat zelf mogen ondervinden. Blijkbaar was de foto "in strijd met de richtlijnen", dus werden de bewuste posts door Facebook geblokkeerd. 

"We raden je aan om meer informatie te lezen over ons specifieke beleid met betrekking tot naaktbeelden en seksuele activiteiten", klonk het enigszins vermanend.

Verschillende lezers stuurden een mail naar The New York Times om hun verontwaardiging te uiten over de gang van zaken. Inmiddels heeft Facebook de "fout" weer rechtgezet en worden de bewuste Facebookposts niet langer geblokkeerd. The New York Times reageert opgelucht en noemt het "ongelooflijk ontgoochelend" dat relevante verhalen zoals die over de hongersnood in Jemen zouden worden geweerd omdat ze zogezegd in strijd met de richtlijnen van Facebook zouden zijn.

Hoe is kunnen gebeuren wat is gebeurd, is niet duidelijk. Facebook maakt gebruik van algoritmes, mensen en boodschappen van andere gebruikers om "ongepaste" posts te blokkeren. 

Meest gelezen