Gezinnen met kinderen krijgen afrekening belastingen later in de bus, maar dat is in hun voordeel

De 800.000 gezinnen met kinderen in ons land zullen hun brief van de belastingen over een eventuele terugbetaling maximaal een maand later ontvangen. Dat schrijft het Nieuwsblad. Na een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie werd de wetgeving aangepast, waardoor de berekening meer tijd in beslag neemt.

Het is alle hens aan denk bij de Federale Overheidsdienst Financiën na een aanpassing van de wetgeving. Een gezin was naar het Europese Hof van Justitie gestapt omdat het naar eigen zeggen fiscaal werd gediscrimineerd. Onderwerp was de berekening van de belastingvrije som. Die som is hoger bij gezinnen met kinderen en wordt berekend op de inkomsten van de partner die het meest verdient. Maar volgens het gezin leidde de huidige berekening niet altijd tot het meest voordelige tarief. Het Europees Hof van Justitie volgde de redenering.

De brief zal maximaal een maand later in de bus vallen, maar de bedoeling is dat iedereen een voordeel doet

Francis Adyns, woordvoerder FOD Financiën

Na de rechtszaak werd de wetgeving in ons land aangepast begin dit jaar. Concreet doet de FOD Financiën nu 16 verschillende simulaties op de belastingberekening, om dan te bekijken wat het meest voordelige tarief is. Die herberekening neemt wel wat tijd in beslag. "Het is inderdaad zo dat dat enige vertraging teweeg zal brengen, waar de brief maximaal een maand later in de bus zal vallen", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën.

De brief komt dus misschien later, maar gezinnen kunnen nu wel zeker zijn dat ze het meest voordelige tarief te zien krijgen. "De bedoeling is dat iedereen een voordeel doet. Voor zo'n één derde van de gezinnen zal dat betekenen dat ze minder moeten betalen, twee derde zal meer terugkrijgen", zegt Adyns. De ultieme deadline voor het ontvangen van de belastingsbrief is 30 juni, dan moeten alle brieven in de bus zijn gevallen.

Meest gelezen