© VRT VERNE Photography

Jeroen Meus voor het eerst over Würst-faillissement: "Ik heb gefaald, maar ik heb wel geprobeerd"

TV-kok Jeroen Meus heeft voor het eerst in de krant De Tijd gereageerd op het faillissement van zijn geesteskind, de haute-dogrestaurantketen Würst. "Ik heb een faling en daar ben ik niet trots op. Ik gaf dit uit handen, dat was mijn fout", analyseert hij.

Alles wat Jeroen Meus in handen neemt, verandert zowat in goud: van zijn restaurant Luzine over programma's als "Dagelijkse kost" en "Goed volk" tot zijn kookboeken. Maar met Würst heeft hij naar eigen zeggen "gefaald". "Ik ben enorm goed bedeeld door het leven. Ik ben vaak bekroond voor mijn werk. Maar je kan niet alles winnen.  En je kan niet risicoloos ondernemen. Als je je nekt uitsteekt, bestaat het risico dat het mislukt", bekijkt hij nuchter.

Meus richtte Würst drie jaar geleden op met een eerste goed draaiende vestiging in Leuven. Het concept: een restaurant rond de betere hotdog,  zonder additieven en met vlees van topkwaliteit. Vorig jaar kwamen er vestigingen van Wurst bij in Gent en Antwerpen, maar die bleken verlieslatend te zijn. Uiteindelijk klopten de schulden af op 970.000 euro.

Mijn buikgevoel zei nee. Maar voor het eerst volgde ik dat niet. Dat was mijn fout.

Met Gent en Antwerpen is het volgens Meus fout gegaan door onder meer de locatie. "Ik heb de CEO gewaarschuwd. Ik geloofde niet in de Nederkouter in Gent, die zaak had ook te veel zitplaatsen voor een hotdogrestaurant. En op de Grote Markt in Antwerpen lopen enkel Japanners rond. Daar hadden we op het Eilandje moeten zitten. Mijn buikgevoel zei "nee". Maar voor het eerst volgde ik dat niet. Dat was mijn fout."

Geloof in het product is gebleven

Meus is zeker niet rancuneus op diegene die de leiding in handen had. "Ik ga de deurwaarder niet op die man afsturen. Ik ben op de grenzen van ondernemerschap gebotst. Ik ben creatief maar over kapitaalinjecties, FTE's, ebitda en herinvesteringen weet ik niet genoeg om zelf te doen." Aan jonge mensen die zich graag op het ondernemerschap willen storten, geeft hij als raad: "Laat je goed omringen."

Zelf is Meus niet failliet. De tv-kok had zijn aandelen vorig jaar van de hand gedaan en trad alleen nog op als consultant. Hij gelooft nog altijd in het product. "Het is ijzersterk. We hebben duizenden saucissen verkocht", blikt hij terug. Maar een vervolg zit er voorlopig niet meteen in. "Ondernemen? Nu ga ik het toch efkes niet weer doen."

Het volledige interview met Jeroen Meus kan u hier lezen op de website van De Tijd.

Meest gelezen