Bart Tommelein met Wouter De Vriendt. (archieffoto 2015)
Belga Images

Open VLD en Groen hebben een nota die de basis voor een akkoord in Oostende zal vormen

In Oostende hebben Bart Tommelein, de kandidaat-burgemeester  van Open VLD, en Wouter De Vriendt (Groen) een nota opgesteld die de basis moet vormen voor een akkoord. Het gaat om een onderhandelingsnota die ook goedgekeurd is door CD&V en N-VA. 

De nota verankert al een aantal fundamentele beleidskeuzes."Het illustreert de ambitieuze en positieve vernieuwing voor Oostende. Het heet "Allemaal Oostendenaar" en spiegelt zich een beetje aan wat er is gebeurd in Mechelen: diversiteit en de hoogdringendheid rond de armoedebestrijding. We tonen ook veel ambitie om naar een plasticvrij Oostende te gaan. Het onveiligheidsgevoel bij de Oostendenaar ligt ook zeer hoog en daartegenover plaatsen wij een betere aanwezigheid van de wijkagent op straat", legt De Vriendt uit. 

Met N-VA én zonder SP.A? Zo goed als zeker

De nota maakt duidelijk dat paars-groen niet langer de enige optie is, maar dat Groen bereid is mee te stappen in de "vernieuwingscoalitie" die Tommelein voor ogen heeft. De coalitievorming zat bijna twee weken in het slop. Tommelein wilde absoluut gaan voor een coalitie met CD&V, N-VA en Groen, en bond CD&V en N-VA in de nadagen van de verkiezingen aan zich vast. En dat terwijl Groen opteerde voor een paars-groene coalitie en liever niet in zee ging met de N-VA.

Besturen mét de N-VA lijkt met de nota niet langer een struikelblok. "We blijven openstaan voor alle mogelijke initiatieven, maar op dit moment zit er geen beweging zit", aldus De Vriendt. Is de kans het grootst met Tommelein en N-VA? "Als je kijkt naar waar er beweging zit, is dat binnen de vernieuwingscoalitie", bevestigt De Vriendt.

Open VLD en Groen zeggen dat ze nog een paar weken nodig hebben om de onderhandelingsnota uit te diepen.

Meest gelezen