Videospeler inladen...

Presidentsverkiezingen in Brazilië: wat staat er op het spel?

De Brazilianen trekken vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Er heerst verdeeldheid, over wie het land de volgende jaren mag besturen. Een overzicht van wat er op het spel staat. 

Vandaag is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië. De stembureaus zijn ondertussen geopend. Er zijn twee kandidaten: Fernando Haddad, van de linkse Arbeiderspartij PT, die 13 jaar aan de macht was en Jair Bolsonaro, een oud-legerkapitein en al parlementslid. Hij profileert zich als outsider en voert met een hard veiligheidsdiscours campagne. De twee kandidaten staan lijnrecht tegenover elkaar inzake economische politiek, de rol van de staat, veiligheid, milieu, minderheden en sociaal beleid.

AFP or licensors

Wat als Bolsonaro wint?

Brazilië is nog maar 30 jaar een democratie. Pas in 1989 was de overgang van militaire dictatuur naar democratie een feit. Bolsonaro is een oud-legerkapitein en heeft in zijn campagneteam verschillende militairen opgenomen. Hij doet nostalgisch over de militaire dictatuur en looft in het parlement openlijk de militair die oud-president Dilma Rousseff gemarteld heeft, toen zij in het verzet zat tegen de militaire dictatuur. Tegelijk zegt Bolsonaro ook dat hij een slaaf is van de grondwet en geen autoritair beleid maar een beleid met autoriteit voorstaat.

Concreet pleit hij voor vrijere wapendracht, wil hij de politie toestaan indien nodig eerst te schieten en dan vragen te stellen. Hij heeft een liberale kijk op economie en hij wil het belastingsysteem vereenvoudigen.

Bolsonaro wil ontginning in en van het Amazonewoud weer mogelijk maken en leek eerst Brazilië te willen terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs, maar kwam daar eerder deze week op terug.

Waarom is het land zo verdeeld?

De racistische, homofobe en seksistische uitspraken van Jair Bolsonaro doen veel Brazilianen steigeren. Vrouwen, zwarten en de LGTBQ-gemeenschap hebben het gevoel dat Bolsonaro de lat lager legt met zijn woorden en op die manier haatmisdrijven legitimeert. Vorige week nog haalde Bolsonaro uit naar politieke tegenstanders die maar in ballingschap moesten gaan als ze het niet met hem eens waren, of anders zou hij ze “wel naar de gevangenis sturen”.

Toch hebben ook veel mensen oren naar zijn harde aanpak van de criminaliteit. In 2017 alleen werden meer dan 64.000 moorden geregistreerd. (lees voort onder de foto van Haddad)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Tegen "corruptie" of tegen "fascisme"

De Arbeiderspartij PT heeft tijdens haar bewind weliswaar met succes sociale programma’s doorgevoerd en miljoenen mensen uit de armoede getild, maar is verwikkeld geraakt in de corruptieschandalen die de voorbije jaren zijn blootgelegd. Brazilianen zijn de onveiligheid en de corruptie moe en het vertrouwen in de politiek (en zelfs de democratie) staat op een dieptepunt.

De aanhangers van Bolsonaro vrezen dat de Arbeiderspartij van Brazilië een nieuw Venezuela wil maken. De aanhangers van Haddad zien in Bolsonaro dan weer een fascist die in Brazilië een dictatuur wil installeren. De vraag is welk kamp het zal halen.

VIDEO: Onze reporter en Brazilië-kenner Annelies Beck live vanuit Rio de Janeiro in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen