Videospeler inladen...

Protest tegen bruinkoolwinning: 3.000 activisten blokkeren sporen in de buurt van Aken

In het westen van Duitsland hebben ruim 3.000 mensen actie gevoerd tegen de bruinkoolwinning. Ze bestormden de sporen die gebruikt worden voor het transport naar de omstreden bruinkoolmijn van Hambach in de buurt van Aken. Onder de actievoerders waren ook 200 Belgen.

Met de grootschalige actie van burgerlijke ongehoorzaamheid willen de deelnemers oproepen tot een onmiddellijke uitstap uit de koolwinning en tot "klimaatrechtvaardigheid".

De bruinkoolmijn is gelegen in het Bos van Hambach, waar grote stukken historisch woud met beschermde diersoorten en eeuwenoude bomen werden gekapt om bruinkoolwinning mogelijk te maken. De ontbossing leidde al tot veelvuldige protesten.

De Duitse anti-mijnbouwactivisten van "Ende Gelände" kregen vandaag de steun van zowat 200 Belgische actievoerders. "De klimaatopwarming kent geen grenzen en de mijn is een van de grootste CO2-uitstoters in Europa. Het is daarom belangrijk dat Belgen deelnemen aan de actie want het belangt ons allemaal aan", legt Laure Kervyn, een Franstalige woordvoerster van de actie, uit. Volgens Kervyn worden tweeduizend andere milieuactivisten door de politie geblokkeerd aan de rand van de site. 

De Duitse politie bevestigt de blokkade van de sporen maar geeft geen cijfers over het aantal deelnemers.

Meest gelezen