Videospeler inladen...

Saudi-Arabische minister: ''De media doen hysterisch over Khashoggi, wacht eerst ons onderzoek af"

Adel Al-Jubeir had de voorbije weken, als topdiplomaat van zijn land, geprobeerd om de schade te beperken. Hij had vooral zijn spijt en afkeuring betuigd over de moord op Jamal Khashoggi. Maar op een veiligheidsconferentie in Bahrein haalde hij uit naar de internationale media, die het dossier 'hysterisch' zouden benaderen. 

"Jammer genoeg hebben we hysterie gezien in de media over de schuld van Saudi-Arabië, nog voor het onderzoek is afgerond. Onze boodschap is: wacht tot alles gedaan is, bekijk dan de resultaten van het onderzoek en kom dan pas tot een besluit over de ernst van het onderzoek. Maar niet van bij de start."

Die ietwat kregelige opmerking deed minister Al-Jubeir op een veiligheidsconferentie in Bahrein. De minister beloofde nogmaals dat de ware toedracht zal worden onderzocht en dat de schuldigen rekenschap zullen moeten afleggen. "De verantwoordelijken zullen gestraft worden, en we zullen mechanismen invoeren om te garanderen dat zoiets niet opnieuw kan gebeuren."

Daarmee maakte hij meteen duidelijk, voor zover daar nog twijfel over bestond, dat Saudi-Arabië het dossier zelf in handen houdt en geen schuldigen of medeplichtigen zal uitleveren aan Turkije  - zoals de Turkse president Erdogan gesuggereerd had.  

 

AP

Mattis blaast warm en koud

Op dezelfde conferentie in Bahrein sprak ook de Amerikaanse minister van defensie Jim Mattis. Die tikte de Saudi's op de vingers. "Als om het even welk land de internationale normen en de rechtstaat niet naleeft, dan ondermijnt dat de stabiliteit in de regio op een moment waarop dat het meest nodig is." Mattis zei ook met zoveel woorden dat er nog "bijkomende maatregelen" mochten worden verwacht vanwege de VS naarmate de situatie wordt opgehelderd. 

Tegelijk benadrukte Mattis dat het partnerschap van de VS met Saudi-Arabië    - "van volk tot volk" -  gehandhaafd blijft, en dat de VS dezelfde veiligheidsbelangen delen. Een groot deel van zijn toespraak besteedde hij trouwens aan kritiek op Iran - de grote aartsvijand van Saudi-Arabië. 

Meest gelezen