Videospeler inladen...

Ticketverdeler van Tomorrowland is gehackt: 64.000 bezoekers uit 2014 zijn het best waakzaam voor valse e-mails

De gegevens van tienduizenden bezoekers van Tomorrowland zijn gestolen. Paylogic, de ticketverdeler van het dancefestival, is namelijk gehackt. Het gaat om de persoonlijke gegevens van 64.000 festivalgangers die in 2014 naar Tomorrowland gingen. De organisatie waarschuwt nu voor valse e-mails.

Paylogic kreeg te maken met het datalek toen één bestand -al dan niet opzettelijk- werd gedownload door derden. Het bestand bevatte gegevens van mensen die een ticket voor het festival van 2014 kochten.

Tomorrowland benadrukt dat geen gevoelige persoonsgegevens zoals wachtwoorden, adressen of rekeningnummers zijn gelekt. Het gaat wél om de naam, het e-mailadres, het geslacht, de leeftijd (geen geboortedatum) en de postcode van de bezoekers. "De Privacycommissie is op de hoogte gebracht en er loopt een onderzoek", zegt Debby Wilmsen van Tomorrowland.

Het festival heeft de 64.000 betrokkenen deze ochtend alvast een e-mail gestuurd om hen te vragen waakzaam te zijn als ze mails ontvangen over ticketverkoop of promoties die niet afkomstig zijn van officiële kanalen als Paylogic of Tomorrowland.   

Hoe herkent u valse e-mails?

Phishing is online oplichting door valse mails, sites of berichten. Wie twijfelt of een e-mail vals is of niet, houdt best de volgende vragen in zijn achterhoofd: Is de mail onverwacht? Is het dringend? Kent u de afzender? Vindt u de vraag vreemd? Naar waar leidt de link waar u moet op klikken? Wordt u persoonlijk aangesproken? Bevat het bericht veel taalfouten? Zit de mail in uw Spam-/Junk-folder? Moet u iets betalen met een anonieme of ongebruikelijke betaalmethode? Dat zijn verdachten zaken die een belletje moeten doen rinkelen.

Wie daadwerkelijk een vals bericht krijgt, reageert best als volgt:

  • Klik niet op (web)links.
  • Stuur het bericht niet door naar uw contacten.
  • Vul nooit persoonlijke gegevens in.
Meer en handige tips leest u op de website "Safe on web".

Meest gelezen