Ruim 15.500 Belgen registreerden zich als orgaandonor op verkiezingsdag 

15.602 landgenoten hebben zich op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen laten registreren als orgaandonor. Dat meldt de FOD Volksgezondheid op zijn website. Bijna 400 gemeentebesturen openden op zondag 14 oktober speciaal de deuren om mensen de mogelijkheid te bieden orgaandonor te worden.

"Eind september registreerden al 32.199 mensen zich na de oproep om donor te worden in het VTM-programma "Make Belgium great again". Door beide acties kwamen er op korte tijd 47.801 nieuwe registraties als orgaandonor bij in ons land", aldus de FOD Volksgezondheid.

Jaarlijks wachten meer dan duizend burgers op een orgaan om in leven te kunnen blijven. Elke Belg is in principe donor, tenzij hij of zij officieel heeft geweigerd tijdens zijn of haar leven. In de praktijk weigert echter 12 tot 13 procent van de families het afstaan van een orgaan door gebrek aan informatie over de wil van de overledene.

Wie zich in zijn of haar gemeente inschrijft en zichzelf aangeeft als kandidaat-donor, vermijdt zo dat bij overlijden de nabestaanden op een erg moeilijk moment dergelijke beslissing moeten nemen.

Meest gelezen