Videospeler inladen...

Aantal doden van schietpartij in synagoge in Pittsburgh loopt op tot 11

In de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn bij een schietpartij in een synagoge 11 doden en 6 gewonden gevallen, onder wie 4 politieagenten. De schutter, een blanke man van middelbare leeftijd, heeft zich overgegeven aan de politie. Hij is ook gewond geraakt.

De schutter zou de synagoge binnengelopen zijn en geroepen hebben dat "alle joden moeten sterven". "Het was duidelijk een dader met antisemitische motieven", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens.

"Eén verdachte is opgepakt", zegt Soenens. Hij heet Robert Bowers en is 46 jaar. "Hij uitte via de sociale media heel vaak antisemitische haatpraat. Het gaat dus duidelijk om een haatmisdaad."

De synagoge bevindt zich in Squirrel Hill, in Pittsburgh, een wijk met een groot aandeel joden. Op een gemiddelde zaterdag vinden er tientallen vieringen plaats. Er zouden een 40-tal mensen aanwezig geweest zijn in de synagoge tijdens een geboortedienst, toen de dader omstreeks 10 uur het vuur opende. Er zijn geen kinderen onder de slachtoffers. De man gebruikte bij de aanval een automatisch wapen en drie handvuurwapens. 

De schietpartij komt er één dag na het oppakken van een heftige Trump-supporter die 13 bompakketten stuurde naar Democratische politici. "Ook al een haatmisdaad, net als deze schietpartij", aldus Soenens. "Er hangt een heel raar en akelig klimaat net voor de tussentijdse verkiezingen in de VS." 

"Het aantal aanvallen tegen joodse doelwitten is volgens officiële cijfers tussen 2016 en 2017 met de helft gestegen", aldus Soenens. "Amerika glijdt steeds verder af naar een tijdperk van extremisme."

Trump: "Als ze bescherming hadden gehad, was situatie misschien anders geweest"

President Trump heeft intussen al gereageerd op de gebeurtenissen.  Volgens Trump had dit ook anders kunnen aflopen mochten er gewapende bewakingsagenten aanwezig geweest zijn in de synagoge. "Als ze daarbinnen een vorm van bescherming hadden gehad, dan was de situatie misschien heel anders geweest. Dat hadden ze niet. Zo kon hij dingen doen die hij jammer genoeg nooit had mogen doen." (zie video hieronder) 

Videospeler inladen...

De president heeft ook gepleit voor een snellere terdoodveroordeling voor mensen zoals deze schutter. "Ze moeten de ultieme prijs betalen", zei hij. De schutter riskeert de doodstraf, onder meer voor antisemitisch geweld, zo bevestigde de Amerikaanse minister van Justitie. Trump liet nog uitschijnen dat het aantal slachtoffers nog veel hoger kan uitvallen dan eerder gemeld.  President Trump gaat ook een bezoek brengen aan de synagoge  waar de dodelijke schietpartij plaatsvond. 

In Joodse middens wordt alvast geschokt gereageerd op het geweld. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de "verschrikkelijke antisemitische brutaliteit", en verzekerde dat het volk van Israël mee rouwt met de families van de doden. De minister voor Diaspora Naftali Bennett vliegt naar Pittsburgh om een bezoek te brengen aan de plaats van het gebeuren en aan de lokale gemeenschap. Hij wil ook de begrafenis van de slachtoffers bijwonen.

VIDEO: De Israëlische premier Netanyahu reageert op "de moorddadige aanval"

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Tegen de schutter zijn 29 aanklachten geformuleerd. Dat maakte de openbaar aanklager bekend. Het gaat onder meer om het gebruik van een vuurwapen om te doden en de obstructie om geloof te belijden. Vier aanklachten houden verband met het verwonden van politie-agenten.

President Donald Trump heeft intussen bevolen om de Amerikaanse vlaggen halfstok te hangen. Het gaat onder meer om de vlaggen aan het Witte Huis, maar ook aan andere overheidsgebouwen, militaire basissen, enz... De maatregel geldt tot 31 oktober, als teken van respect voor de slachtoffers, klinkt het.

  

Meest gelezen