Videospeler inladen...

Weegt u de spaghetti wel goed af op voorhand? Gezinnen verspillen elk jaar tot 400 euro aan voedsel

Alle Vlaamse gezinnen gooien samen elk jaar 240.000 ton aan voedsel weg, blijkt uit een onderzoek dat Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege liet uitvoeren. Dat schrijft het Nieuwsblad. Elk gezin gooit jaarlijks bijna 400 euro aan voedsel weg. Minister Schauvliege wil de voedselverspilling terugdringen met 15 procent tegen 2020.

U kent het wellicht wel, u kookt voor de zekerheid toch maar een grote maaltijd, zodat iedereen zeker genoeg heeft. Maar uiteindelijk blijkt de helft van het voedsel onaangeroerd. En dat belandt dan wel eens in de vuilnisbak. Of misschien heeft u wel al eens voedsel weggegooid op basis van de houdbaarheidsdatum, terwijl er eigenlijk "ten minste houdbaar tot" stond, en weggooien dus nog niet nodig was. Het zijn maar enkele voorbeeld van situaties waardoor gezinnen zich schuldig maken aan voedselverspilling. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege liet uitvoeren.

Elk jaar gooien alle Vlaamse gezinnen samen zo'n 240.000 ton voedsel weg. Dat komt per gezin neer op zo'n 400 euro aan voedsel. Maar niet alleen de gezinnen gooien wel eens voedsel weg. "We moeten kijken naar de hele keten, ook de productie en verkoop. Een te kromme komkommer wordt soms bijvoorbeeld niet verkocht, daar moeten we ook iets aan doen", zegt minister Schauvliege.

Het doel blijft om tegen 2020 de voedselverspilling met 15 procent terug te dringen. "Door het ondersteunen van onderzoek naar bijvoorbeeld hoe restvoeding in de industrie kan verwerkt worden tot een ander voedingsproduct, maar ook door sensibiliseringscampagnes", zegt Schauvliege. Zo worden onder meer tips verspreid voor gezinnen om voedselverspilling tegen te gaan. "Weeg bijvoorbeeld je porties af, werk met restjes en vermijd impulsaankopen", zegt de minister. Meer tips vindt u op de website voedselverlies.be

"Al wat we kopen eten we op, we zijn geen verspillers". Op de boerenmarkt in Gaasbeek zijn de klanten al bewust met voedselverspilling bezig. Bekijk hieronder de reportage van "Het journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen