Videospeler inladen...

Jambon over vingerafdrukken op identiteitskaart: "Als foto geen privacyprobleem vormt, waarom dat dan wel?"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon (N-VA) is het niet in strijd met de privacy om vingerafdrukken standaard toe te voegen aan elke elektronische identiteitskaart. Dat heeft hij gezegd in "De zevende dag". "We hebben hierover advies gevraagd aan de Privacycommissie. En ik zie het probleem echt niet. We willen hiermee de identiteitsfraude terugdringen, niets anders." 

"Dit idee wordt gedragen door de hele regering, en het is maar één van de veiligheidsmaatregelen die we willen nemen om identiteitsfraude te bestrijden. Want die praktijk speelt een rol in tal van criminele activiteiten. Daders maken bijvoorbeeld gebruik van gestolen identiteitskaarten van lookalikes", zegt Jambon. "En de klassieke foto daarop is niet sluitend om te zien of die persoon voor je staat."

Jambon benadrukt ook dat het niet de bedoeling is om de vingerafdrukken op de chip te zetten, maar wel om ze te verwerken in de kaart zelf. "Bij grenscontroles of klassieke politiecontroles kunnen ze dan checken of jij de persoon bent die de identiteitskaart toont. Zo willen we identiteitsfraude aanpakken, want dat fenomeen zit in de lift. Van 402 gevallen in 2016 zitten we nu al op 955 dossiers dit jaar. We detecteren meer gevallen, omdat er veel meer controle is. Tegelijk zien we dat identiteitsfraude met paspoorten met drie kwart is gedaald. Dus deze maatregel is noodzakelijk om criminaliteit te bestrijden. Want mensen die zich onder een valse identiteit aanbieden: die hebben iets op hun kerfstok, of slechte intenties."

Het argument dat het structureel registreren van vingerafdrukken in strijd is met de privacyregels gaat volgens Jambon niet op. "Het systeem bestaat al voor paspoorten. En als een foto op een identiteitsdocument kan, waarom dan geen vingeradrukken?", aldus Jambon. "We hebben daarover advies gevraagd aan de Privacycommissie. Ik zie het probleem écht niet. De gegevens komen niet op de chip, en een foto gebruiken is ook geen probleem."

Het protest van onder meer enkele jongerenafdelingen van politieke partijen onder de hashtag #ikweiger noemt Jambon "een zot idee". "In een democratie mogen ze doen wat ze willen. Maar dit initiatief is al goedgekeurd in de Kamercommissie, en dat zal mogelijks ook volgende week gebeuren in de plenaire zitting. Wie zijn vingerafdrukken niet wil geven, krijgt geen nieuwe identiteitskaart en kiest dus voor de illegaliteit."

"Update in gegevens Rijksregister laten doorstromen naar bedrijven"

Jambon liet ook weten dat het Rijksregister wordt hervormd, waardoor het voor burgers én bedrijven makkelijker wordt om een verandering in iemands persoonsgegevens door te voeren. "Een grote databank als het Rijksregister moet af en toe herbekeken worden.  Als mensen aangeven dat ze dat wensen, dan kan het Rijksregister in hun naam een adreswijziging doorgeven aan bijvoorbeeld de bank of nutsbedrijven", legt Jambon uit. "En bedrijven kunnen op hun beurt aan ons laten weten of ze die wijzigingen op deze manier willen ontvangen. Minder administratieve rompslomp dus, maar enkel als mensen er zelf voor kiezen."

Meest gelezen