Videospeler inladen...

Merkel verliest opnieuw: regeringspartijen krijgen klappen bij verkiezingen in deelstaat Hessen

De tussentijdse uitslagen van de verkiezingen in de Duitse deelstaat Hessen voorspellen weinig goeds voor de regeringspartijen. De Duitse christendemocraten (CDU), de partij van bondskanselier Angela Merkel, verliest er meer dan tien procent. Ook de sociaaldemocraten (SPD) duiken tien procent de diepte in. Partijleidster Andrea Nahles (SPD) zet Merkel nu onder druk met een "planning", waarmee ze wil evalueren of de sociaaldemocraten nog een plaats hebben in de regering van Merkel. 

16 verkiezingen. Het lijkt veel, maar in Duitsland gebeurt het. Om de vijf jaar moet elke deelstaat een nieuw parlement kiezen. Vandaag was het de beurt aan Hessen, een deelstaat centraal gelegen in Duitsland, waar onder meer de stad Frankfurt ligt. 

Zoals verwacht zakken de partijen die de touwtjes in handen hebben op nationaal niveau stevig in de eerste uitslagen. Op nationaal niveau bestuurt de regering Merkel IV met een coalitie van CDU (de christendemocraten onder leiding van Merkel zelf) en SPD (sociaaldemocraten). Net die twee partijen zakken ongeveer tien procent in de eerste peilingen van de deelstaatverkiezingen in Hessen.

De CDU van de minister-president van Hessen Volker Bouffier zakt van 38,3 procent in 2013 naar ongeveer 27 procent. Zo blijven de christendemocraten wel de grootste partij. De SPD met topkandidaat Thorsten Schäfer-Gumbel zakte naar ongeveer 20 procent, waar ze in 2013 nog 30,7 procent scoorden. 

Lees verder onder de afbeelding.

Volker Bouffier, minister-president van Hessen voor de CDU
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Grote winnaars zijn Die Grüne en het rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) . De groenen, die op deelstaatniveau meebesturen met de CDU van Bouffier, kunnen zelfs de tweede grootste partij worden, nu ze rond de 19,5 procent schommelen. De rechtse AfD behaalde voorlopig 12 tot 13 procent. 

Volgens de laatste stand van zaken verliest de coalitie van de huidige deelstaatregering (CDU-Groenen) dan ook zijn meerderheid in het parlement van Hessen. De CDU van Bouffier en de groenen van Tarek Al-Wazir zouden net één zetel te weinig halen. De liberale FDP heeft al aangegeven dat ze openstaat voor een zogenoemde Jamaica-coalitie, met de CDU, de groenen en de FDP. 

Lees verder onder de afbeelding. 

Tarek Al-Wazir, topman van de Groenen in Hessen
AFP or licensors

Merkel op de helling

Het is niet de eerste keer dat de kiezer in Duitsland zijn bedenkingen toont bij de partijen die in Berlijn aan de touwtjes trekken. Ook bij de deelstaatverkiezingen in Beieren doken de christendemocraten en de sociaaldemocraten van SPD de diepte in. 

Het zijn allemaal signalen dat de Duitse kiezers niet meer even tevreden zijn van de regerende partijen in Berlijn. Al sinds de vluchtelingencrisis van 2015 hebben de regerende christen- en sociaaldemocraten aardig wat stemmen verloren. Merkel IV kwam dan ook moeilijk tot stand. Bij het begin van de zomervakantie ging de regering nog door een crisis omdat de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer niet akkoord was met het gevoerde migratiebeleid. 

Na de verkiezingsnederlaag zwaait partijleidster van de sociaaldemocraten Andra Nahles nu met een "planning". Volgend jaar wil de SPD evalueren of de standpunten uit die planning zijn uitgevoerd. "We gaan dan nagaan of die planning is uitgevoerd, en of deze regering nog de juiste plaats is voor ons", zei Nahles. Ze dreigt daarmee dus om de regering volgend jaar te verlaten, als er geen resultaten zijn die de SPD kunnen bekoren. "De toestand van de regering nu is onaanvaardbaar", voegt ze toe. 

De toestand van de regering is onaanvaardbaar

Andrea Nahles, voorzitster van de sociaaldemocratische SPD

Begin december volgt al een test voor Merkel. Dan organiseert de CDU een partijcongres, waar ze opnieuw moet verkozen worden als voorzitster van de partij. Er wordt verwacht dat de bondskanselier het nog steeds haalt, want er dient zich niet meteen een opvolger aan. De enige vraag is hoe veel steun Frau Merkel binnen haar partij nog zal genieten. 

Na de nederlaag in Hessen stelt de partijleidster van de SPD Andrea Nahles een "planning" op waaraan de regering van bondskanselier Merkel zich moet houden.
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen