Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Jair Bolsonaro wordt de volgende president van Brazilië

Jair Bolsonaro heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen. Bolsonaro haalt meer dan 55 procent, zijn linkse tegenstander Fernando Haddad strandt op zo'n 44 procent. Bolsonaro wordt de eerste extreemrechtse president van Brazilië sinds het einde van de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land.

Met 94,6 procent van de stemmen geteld haalt Bolsonaro 55,54 procent. Haddad blijft steken op 44,46 procent. De uitslag is niet echt verrassend, want Bolsonaro lag ook in de pelingen voor. Zijn aanhangers waren al uren voor de bekendmaking van de uitslag aan het vieren in de straten van zijn woonplaats Rio de Janeiro.

De kiescampagne in Brazilië is bijzonder hard geweest. Bolsonaro is een oud-militair en geldt als een man van "law and order". Hij heeft campagne gevoerd met de beloftes dat hij de wijdverbreide corruptie zal aanpakken en de criminaliteit zal terugdringen. Voor veel Brazilianen is de "Trump van de tropen" de man die orde op zaken zal stellen, maar zijn tegenstanders vrezen dat de mensenrechten in het gedrang komen. Hij is trouwens niet verlegen om een racistische, seksistische of homofobe uitspraak.  

Tegenstanders vrezen ook een terugkeer naar de militaire dictatuur van voor 1984. Tijdens de campagne wees Bolsonaro er maar al te graag op dat er tijdens de dictatuur veel minder criminaliteit in het land was. 

Het is afwachten of Bolsonaro er inderdaad met de bezem door zal gaan, want hij zal wellicht compromissen met andere partijen moeten sluiten.

Sommige kiezers hebben aangegeven dat ze voor Bolsonaro hebben gestemd uit onvrede met de gang van zaken in Brazilië. Ze wilden zo verhinderen dat de linkse Arbeiderspartij van Fernando Haddad weer aan de macht zou komen. Die Arbeiderspartij is verwikkeld in een corruptieschandaal, waardoor onder meer oud-president Lula da Silva veroordeeld is tot een celstraf.

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen