Videospeler inladen...

Jinnih Beels (SP.A) trekt conclusies na onderhandeling in Antwerpen: "Ga ervan uit dat we in oppositie zitten"

Na twee onderhandelingsrondes in Antwerpen, is het Jinnih Beels (SP.A) opgevallen "hoe groot de verschillen zijn" tussen SP.A en de partij van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Het SP.A-kopstuk in Antwerpen gaat er dan ook van uit dat haar partij in de oppositie gaat. 

In Antwerpen zijn de coalitiegesprekken nog volop aan de gang. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) nodigt de partijen een voor een uit als een ware "formateur". De Wever lijkt daarbij een nieuwe coalitie te willen maken, die meer zitjes in de gemeenteraad heeft dan de nipte meerderheid van N-VA, Open VLD en CD&V.

Zo zat ook de SP.A al twee keer samen met De Wever. Donderdag nog duurde dat gesprek meer dan drie uur. Na die onderhandelingsrondes trekt de lokale kopvrouw Jinnih Beels haar conclusies. "Wij zijn geen winnaars. We zijn de derde grootste partij", geeft Beels grif toe. "Het is mij tijdens de gesprekken alweer opgevallen hoe verschillend wij zijn. Het water is heel diep." Ze trekt dan ook haar conclusies: "Ik ga er dan ook van uit dat we in januari in de oppositie zullen zitten." Beels zegt nog dat ze zich volledig zal "smijten" in die rol. 

Lees verder onder de afbeelding. 

SP.A-delegatie onderweg naar burgemeester Bart De Wever (N-VA), afgelopen donderdag

Toch een socialist

Vandaag maakte Beels ook bekend dat ze dan toch een partijkaart van de SP.A heeft aangeschaft. Beels trok als onafhankelijke de SP.A-lijst tijdens de afgelopen verkiezingen. Maar nu gaat de politica toch voluit voor het lidmaatschap van de partij, vertelde ze in het programma "Wakker op zondag" op de Antwerpse televisiezender ATV.

"Veel leden waren teleurgesteld in de verkiezingsuitslag. Veel militanten zaten in de put", zegt Beels. "Om aan te tonen dat ik hen niet in de steek ging laten, heb ik twee dagen na de verkiezingen mijn partijkaart in orde gebracht. Een cadeau van mij aan de kiezer en ook als teken van vertrouwen in de SP.A."

Toch blijft ze achter haar beslissing staan om als onafhankelijke deel te nemen aan de verkiezingen. "Ik zou nog altijd net hetzelfde doen. Het was een bewuste keuze. Ik was ingestapt als onafhankelijke in heel het gebeuren van Samen (de kartellijst van Groen en SP.A, waar Groen de stekker uittrok, nvdr) en ik wilde heel de weg afleggen als onafhankelijke."

Partijvoorzitter worden? "Dromen mag"

Die weg stopt nog niet meteen voor Beels. Sommigen zien in haar al een mogelijke opvolger voor John Crombez, als partijvoorzitter van SP.A. "Dromen mag, maar daar ben ik niet mee bezig", zegt Beels. "Ik droom ervan dat onze partij weer groot kan worden." Daarvoor kijkt ze naar eigen zeggen niet alleen naar de verkiezingen in mei 2019, maar ook naar de sociaaldemocratie in België op langere termijn. 

Meest gelezen