Videospeler inladen...

Kaarsenwake in Pittsburgh: "Haat zit niet meer verscholen onder een lange witte kap"

Straks worden de namen bekendgemaakt van de 11 slachtoffers van de schietpartij in Pittsburgh. De schutter verwondde ook nog zes mensen voor hij zelf werd neergeschoten. Robert Bowers is een 46-jarige fan van uiterst rechts. Hij had op sociale media zijn haat tegen joden en vreemdelingen geuit. Op een kaarsenwake in Pittsburgh is die haat aangeklaagd.

Buurtbewoners en leden van de Tree Of Life synagoge hebben een kaarsenwake gehouden om de ergste aanslag ooit te herdenken op joden in de VS. Ze zijn geschokt en ziek van de blinde haat waarmee Robert Bowers tekeer ging. "Neonazi's, racisten, xenofoben verschuilen zich niet langer onder de lange witte kap van de Ku Klux Clan", waarschuwt studente Rebecca. 

Voor die situatie zijn volgens sommigen de leiders van dit land verantwoordelijk. Zij hebben een klimaat van angst en haat geschapen en daar zullen ze volgens nog anderen bij de komende verkiezingen voor boeten. Joni en Gary, zelf leden van de synagoge, gaan hun verontwaardiging met hun stemgedrag tonen: "Er is maar een weg vooruit, gaan stemmen."

(lees voort onder foto)

AFP or licensors

Minuut stilte

In Israël had premier Netanyahu al zijn afschuw uitgesproken en zijn medeleven betuigd. Vandaag heeft zijn kabinet een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers te eren. 

Ook de Palestijnse overheid noemde in een mededeling de schietpartij een terreurdaad. "We veroordelen het viseren van gebedsplaatsen door terroristen, die gemotiveerd zijn door haatragende, fascistische denkbeelden gebaseerd op de superioriteit van het blanke ras." 

Paus Franciscus veroordeelde de schietpartij als een onmenselijke daad van geweld. Ook regeringsleiders hebben hun afschuw uitgesproken, zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Canadese premier Justin Trudeau en de Franse president Macron.

 

Meest gelezen