NICOLAS MAETERLINCK

Marokko voert wintertijd plotseling af

Afgelopen nacht is de klok niet teruggedraaid in Marokko, na een last-minutebeslissing van de regering, zonder de bevolking te raadplegen.

Minder dan 48 uur geleden, op de ministerraad van vrijdag, viel de beslissing om voortaan de zomertijd aan te houden in Marokko en de klok niet langer een uur terug te draaien, zoals in Europa. Volgens de regering wordt op die manier een uurtje natuurlijk daglicht gespaard en betekent het dus een energiebesparing. 

De Marokkaanse zomertijd, die nu bestendigd wordt, is onze wintertijd, namelijk GMT+1. 

Uit ondernemers- en vakbondshoek klinkt er kritiek, omdat de beslissing zo plotseling is gevallen en grote praktische gevolgen heeft. De opinie van de Marokkaanse bevolking is ook niet gevraagd. 

"Vanmorgen was er veel verwarring en kwamen veel mensen te laat, omdat de klok van hun mobiele telefoon niet gelijkliep", zegt VRT NWS-correspondente Willemijn de Koning. Mensen vinden het ook vreemd dat ze dit door de strot geduwd krijgen en ze zijn vooral bezorgd om hun kinderen, die  nu 's ochtends in het donker naar school moeten. Vooral op het platteland is niet niet veilig.

De afwisseling tussen zomer- en wintertijd was nog maar een jaar of tien van kracht in Marokko. Overigens wordt er nog een uurwissel gehanteerd tijdens de (variabele) maand van de ramadan; dan is de wintertijd van kracht, en dat blijft zo.

In Europa heeft de Europese Commissie voorgesteld om de wissel tussen zomer- en wintertijd af te schaffen. Maar de lidstaten, inclusief ons land, zijn er nog niet uit of en wanneer ze de stap zullen zetten.

Meest gelezen