(c) Bram Saeys/Hollandse Hoogte

Dit is nieuw vanaf 1 november: geen rolkoffers meer als handbagage bij Ryanair en GAS-boetes bij overlast op het spoor 

Elke maand veranderen er een aantal dingen die een impact hebben op ons dagelijks leven. Nieuw vanaf 1 november: andere handbagageregels bij Ryanair, wie overlast veroorzaakt in stations of op de trein riskeert een GAS-boete en een verplichte EHBO-opleiding voor wie in Brussel zijn rijbewijs wil behalen.  

1. Geen rolkoffers meer als handbagage bij Ryanair en Wizzair

Het nieuws was deze zomer al aangekondigd, maar vanaf 1 november is het echt zover. De klassieke "trolley" mag dan niet langer aan boord als handbagage bij Ryanair. Rolkoffers moeten dan, net als grotere bagagestukken, tegen betaling ingecheckt worden in het ruim. Wie nog handbagage mee aan boord wil nemen, moet zich beperken tot een handtas van normale grootte, een klassieke rugzak of een laptoptas. Tenzij je als passagier een duurder priority-ticket boekt: dan mag je rolkoffer wel nog mee aan boord. Ryanair wilde andere passagiers die hun rolkoffer nog mee aan boord wilde nemen eerst een toeslag aanrekenen, ook voor wie al voor 1 november een ticket had geboekt, maar na protest kwam de luchtvaartmaatschappij op dit idee terug. 

Ook lagekostenmaatschappij WizzAir volgt het voorbeeld van Ryanair. Wie vliegt met de Hongaarse maatschappij, mag nog maar één klein stuk handbagage (met afmetingen 40x30x20, nvdr) meenemen aan boord. Ook WizzAir maakt een uitzondering voor reizigers met een priority-ticket. Zowel Ryanair als WizzAir verdedigen hun nieuwe bagageregels met het argument dat passagiers vlotter kunnen in- en uitstappen met minder handbagage aan boord.

2. Overlast op treinen en in stations bestraft met GAS-boete

Wie overlast veroorzaakt op treinen, in stations en op stationsparkings kan vanaf 1 november een administratieve geldboete krijgen. Het bedrag varieert van 50 tot 500 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding en of de overtreder zelf al vaker een misdrijf heeft gepleegd. Ook minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen op die manier bestraft worden, al loopt die boete voor hen maximaal op tot 175 euro. De overtredingen die met administratieve geldboetes bestraft kunnen worden, zijn in vier categorieën ingedeeld. 

De boetes worden niet uitgeschreven door agenten, wel door treinbegeleiders, perronpersoneel en Securail-agenten. Die konden al pv's opstellen, maar die moesten altijd via justitie gaan. Om die boetes te kunnen uitschrijven, zal het treinpersoneel "legitimatiekaarten" moeten dragen, waarop hun familienaam en de eerste letter van hun voornaam te zien is. Er bestaat momenteel al een strafrechtelijke procedure voor overlast, maar door de nieuwe wet zullen sommige overtredingen alleen nog administratief bestraft kunnen worden. 

3. Rijbewijs behalen in Brussel? Eerst EHBO-opleiding volgen

In het Brussels gewest maakt een EHBO-opleiding vanaf 1 november deel uit van de rijopleiding. Het is het enige gewest in ons land waar kandidaat-bestuurders eerst zo'n opleiding moeten volgen voor ze achter het stuur mogen. De vorming bestaat uit een theoretisch luik dat van thuis uit via internet kan gevolgd worden, en een praktisch gedeelte van 3 uur praktijkles.

De doelstelling van de cursus is om de automobilisten een basisvorming te geven, zodat ze weten hoe ze moeten omgaan met slachtoffers in het verkeer. De eerste minuten na een ongeval zijn immers vaak cruciaal. De kosten voor de cursus neemt het Brussels gewest op zich.

"We zien het als een investering in de verkeersveiligheid van alle Brusselaars en bij uitbreiding van heel het land", aldus Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets. Vanaf 1 november maakt ook een risicoperceptietest deel uit van de vernieuwde Brusselse rijopleiding.

4. Rechtbank van Koophandel krijgt nieuwe naam

Op 1 november wordt het ondernemingsrecht gemoderniseerd. Een nieuwe definitie van het begrip "onderneming" moet leiden tot meer rechtszekerheid. Door die wetswijziging verandert ook de naam van de rechtbank van koophandel: die zal nu "ondernemingsrechtbank" heten. De nieuwe rechtbank zal ook bevoegd worden voor landbouwers, vrije beroepers en vzw's. Zij worden ook als ondernemingen beschouwd en zullen een ondernemingsnummer moeten hebben.

De hervorming van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontmantelt het wetboek van koophandel, met verouderde basisbegrippen als "handelaar" en "koopman". Dat wetboek bestaat al sinds de tijd van Napoleon, waarin kleinhandel de voornaamste commerciële activiteit was. De nieuwe definities moeten meer aansluiten bij de realiteit anno 2018. Na 211 jaar houdt het wetboek van koophandel dus op te bestaan: het gaat op in het wetboek van economisch recht.

Meest gelezen