Videospeler inladen...

Het beste uit "Over eten": De impact van een slachthuisbezoek, het drukke leven van een melkkoe en Kobe Ilsen goes vegan

1 november is World Vegan Day. Dat veganisten geen dieren eten, is bekend. Maar waarom zijn ook melk en kaas taboe? En zouden we minder of geen vlees eten, mochten we weten hoe het gekweekt, geslacht en verwerkt wordt? "Over eten" zocht het uit. En hoe moeilijk is het om veganist te worden? Kobe Ilsen at een maand lang vegan, met ups and downs.

Ook in het derde seizoen van "Over eten" gidsen Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis de kijker door de boeiende wereld van de voeding. Aan de vooravond van World Vegan Day, was de eerste uitzending van het nieuwe seizoen volledig gewijd aan veganisme.

Een levensstijl die geleidelijk aan meer en meer mensen bekoort. Volgens Bram Bruyland van de Belgische veganismevereniging BE Vegan zijn er momenteel zo'n 100.000 veganisten in België. In grote lijnen zijn er drie redenen waarom mensen veganist worden: om dierenleed te voorkomen, voor hun eigen gezondheid en om hun ecologische voetafdruk te verlagen.

"Oh neen, is dat hier een slachthuis?"

Dierenleed voorkomen, is zowat de belangrijkste reden waarom mensen veganistisch gaan eten. Voor velen onder ons is dat dierenleed echter een ver-van-mijn-bedshow. "In de winkel zien mensen vaak een steriel verpakt stukje vlees waar de link met het dier waar het vandaan komt, volledig zoek is", zegt Bruyland in "Over eten". Hij is er van overtuigd dat "veganisme nog veel harder in de lift zou zitten", mochten mensen wel met die link geconfronteerd worden.

Ga je echt anders eten als je weet waar het vlees op je bord vandaan komt? "Over eten" nam de proef op de som. Samen met zes nietsvermoedende jongeren...

Bekijk de reportage:

Videospeler inladen...

Een koe geeft melk, da's de natuur! Toch?

Vee vetmesten om nadien te slachten, het gaat volgens veganisten met te veel dierenleed gepaard. Maar anders dan vegetariërs laten ze niet alleen het vlees zelf links liggen, ook eieren, melk en kaas schrappen ze van het menu.

Wat is er dan mis met melk? Is het geen natuurlijke zaak dat koeien melk geven? Van dierenleed is toch geen sprake? Wel, het leven van een melkkoe is meer dan zomaar wat grazen in de wei. Een koe geeft enkel melk als ze een kalfje heeft gekregen. En als een melkkoe rendabel wil zijn, moet ze dus bij wijze van spreken aan de lopende band zwanger zijn. En voor wie het zich afvraagt: daar komt geen stier aan te pas.

Bekijk de reportage:

Videospeler inladen...

"In het begin moest ik 3 uur uitnemen om boodschappen te doen"

Hoe moeilijk is het eigenlijk om van de ene op de andere dag veganist te worden. Kobe Ilsen at voor "Over eten" een maand lang veganistisch, met de hulp van zijn vegan coach Enora Oplinus, een internationale topdanseres en al vier jaar overtuigd veganistisch. Haar eerste opdracht: de ijskast van Kobe plunderen.

Videospeler inladen...

Het mag duidelijk zijn: heel wat producten die niet-veganisten geregeld eten, zijn allesbehalve vegan. Er zit voor een beginnend veganist als Kobe dus niets anders op dan de ijskast leeg te maken en inkopen te gaan doen. En daar trek je in het begin best wat tijd voor uit.

Videospeler inladen...

Hoe het Kobe de rest van zijn vegan maand verging, ziet u in de volledige uitzending, onderaan in dit artikel. En wat na die maand? De opnames zijn intussen al even achter de rug, heeft Kobe de smaak te pakken en eet hij zoveel weken later nog steeds vegan?

Videospeler inladen...

De weg van de quinoaburger

Kobe ontdekte tijdens zijn veganistische avontuur overigens een aantal nieuwe producten. De quinoaburger bijvoorbeeld. Hoe wordt die gemaakt? De weg van de quinoaburger: van een sappige burger op je bord helemaal terug naar...

Videospeler inladen...

"De prijzen van de boters? Waanzin!"

Ook dit seizoen vertoeven Kobe en Danira elke aflevering een dag lang in het gezelschap van een bekende Vlaming, om te ontdekken wat ze eten op een dag, welke opvallende of ronduit vreemde eetgewoonten ze er op na houden en hoe moeilijk of gemakkelijk het is om op hun voeding te letten. Beginnen doen ze met Jacques Vermeire. Would-begaragist, acteur, komiek én professioneel prijzenvergelijker.

Videospeler inladen...

Maar wat eet Jacques Vermeire zoal op een dag? 's Ochtends en 's middags is hij de soberheid zelve, om zich 's avonds dan weer goed te laten gaan.

Videospeler inladen...

De hele reportage over Jacques Vermeire kunt u zien in de volledige uitzending, onderaan dit artikel.

Van spinazie word je sterk: mythe of waarheid?

En tot slot doorprikt "Over eten" ook nu weer enkele al dan niet hardnekkige voedselmythes in de rubriek "Mythe of waarheid?". Had Popeye het bij het rechte eind bijvoorbeeld, door spinazie naar binnen te kappen in de hoop de spierballen te kunnen laten rollen? Word je echt sterk(er) van spinazie?

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending:

Videospeler inladen...

Meest gelezen